Revista de Geografía Agrícola
Husk tomato (Physalis ixocarpa Brot. Ex Hornem.): -technical practices and agroecological indicators Physalis ixocarpasocio-technical practices and agroecological indicators in Vicente Guerrero, Tlaxcala.
ISSNe: 2448-7368   |   ISSN: 0186-4394
PDF

Keywords

Agronomic practices
inputs
alternatives

How to Cite

Flores-Sánchez, D., López Mendoza, M. de la L. ., Pérez Olvera, M. A., Navarro Garza, H., & González Santiago, M. V. (2023). Husk tomato (Physalis ixocarpa Brot. Ex Hornem.): -technical practices and agroecological indicators Physalis ixocarpasocio-technical practices and agroecological indicators in Vicente Guerrero, Tlaxcala. Revista De Geografía Agrícola, (70), 87–102. https://doi.org/10.5154/r.rga.2022.70.05

Abstract

Husk tomato (Physalis ixocarpa Brot. ex Hornem.) is a crop with strong sociocultural and gastronomic roots in central Mexico. The state of Tlaxcala ranks sixth in rainfed conditions for husk tomato production, and there is limited documentation on the cultivation practices of this crop. This study aimed to characterize the socio- technical practices and identify opportunities for agroecological and sustainable management. The research used mixed methods, integrating interviews, field visits, non-participant observation, a questionnaire applied to 15 husk tomato producers in Vicente Guerrero, and an instrument to determine agroecological indicators in plots. Husk tomato cultivation is part of complex agroforestry systems. Producers have 3.8 ha for the production of this crop. The cultivation of husk tomatoes is based on traditional peasant practices, the use of native varieties, and the widespread use of external inputs such as mineral fertilizers and pesticides, resulting in low-to-medium productivity. A baseline for socio-technical practices in husk tomato cultivation in Vicente Guerrero was established, and there are opportunities to promote agroecological management practices to allow for sustainable management of the husk tomato cultivation system.

https://doi.org/10.5154/r.rga.2022.70.05
PDF

References

Aguiñaga-Bravo, A., Medina-Dzul, K., Garruña- Hernández, R., Latournerie-Moreno, L., y Ruíz- Sánchez, E. (2020). Efecto de abonos orgánicos sobre el rendimiento, valor nutritivo y capacidad antioxidante de tomate verde (Physalis ixocarpa).

Acta Universitaria, 30, 1-14 doi 10.15174.au.2020.2475.

Álvarez, H. R., y Galán, R. M. (2022). Indicadores de calidad del suelo y salud del agroecosistema milpa, en Vicente Guerrero, Españita Tlaxcala. En S. F. Pérez, H. E. Figueroa, G. P. E. Escamilla, N. R. M. García, y M. L. Godínez. (Comp.), Factores de la producción agrícola (pp. 47-60). México: Asociación Mexicana de Investigación Interdisciplinaria A.C. (ASMIIA, A.C.). Carrillo, G., y Ramírez, A. (2017). Agroecología y sustentabilidad. Hacia una economía verde. Administración y Organizaciones, 19(37), 35-54.

Castro, B. R., Galvis, S. A., Sánchez, G. P., Peña, L. A., Sandoval, V. M., y Alcántar, G. G. (2004). Demanda de nitrógeno en tomate de cáscara (Physalis ixocarpa Brot.). Revista Chapingo Serie Horticultura, 10(2) 147- 152.

Castro-Brindis, R., Sánchez-García, P., Peña-Lomelí, A., Alcantar-González, G., Baca-Castillo, G., y López- Romero, R. M. (2000). Niveles críticos de suficiencia y toxicidad de N-N03 en el extracto celular de peciolos de tomate de cáscara. Revista Terra, 18(2) 141-146. INEGI (2012). Síntesis estadísticas municipales 2012. Españita, Tlaxcala, INEGI, México.

Magaña-Lira, N., Peña-Lomelí, A., Urzúa-Soria, F., y Hernández-Antonio, R. (2019). Weed control in husk tomato (Physalis ixocarpa Brot. ex Horm.). Revista Chapingo Serie Horticultura, 25(2), 129-139. doi: https://doi.org/10.5154/r.rchsh.2018.06.011.

Magaña, L. N., Santiaguillo, H. J., y Grimaldo, J. O. (2011). El Mejoramiento Participativo de Tomate de Cáscara como Estrategia de Conservación In Situ. Texcoco, México: Instituto Nacional de Investigaciones Forestales Agrícolas y Pecuarias.

Magdaleno, L. E., García, M. J., Valdez- Hernández, P., y De la Cruz, I. V. (2005). Evaluación del sistema agroforestal “árboles en terreno de cultivo” en Vicente Guerrero, Tlaxcala, México. Revista Fitotecnia Mexicana, 28(3), 203-214.

Montalvo, H. L. (1996). Manejo ·de cubiertas, sustratos e intervalos de riego en la producción de plántula de tomate de cáscara (Physalis ixocarpa Brot.). Chapingo, México: Departamento de Fitotecnia. UACh.

Montes de Oca, C. M. (2014). Manejo del cultivo de tomate de cáscara a cielo abierto en el Estado de México. México: Instituto de Investigación y Capacitación Agropecuaria, Acuícola y Forestal.

Mulato, B. J. (1984). Desarrollo y fenología del tomate de cáscara (Physalis ixocarpa Brot.) variedad rendidora en la región de Zacatepec, Morelos. 11 Dinámica del desarrollo con base en los muestreos en pie e investigación del sistema radical. Chapingo, México: Departamento de Fitotecnia. UACh.

Peña-Lomelí, A., Magaña-Lira, N., Gámez-Torres, A., Mendoza-Celino, F. A., y Pérez-Grajales, M. (2018). Manual pollination in two tomatillo (Physalis ixocarpa Brot. ex Horm.) varieties under greenhouse conditions. Revista Chapingo Serie Horticultura, 24(1), 41-52. doi: https://doi.org/10.5154/r.rchsh.2017.02.011.

Peña-Lomelí, A., Santiaguillo, H., y Magaña, L. (2006). Situación actual y perspectivas de los recursos genéticos y la producción de tomate de cáscara (Physalis ixocarpa, Solanaceae) en México. En L.P. López y H. Montes (Eds.), avances de investigación de la red de hortalizas del SINAREFI (pp. 268-306). Celaya, México: López L. P.; Instituto Nacional de Investigaciones Forestales, Agrícolas y Pecuarias.

Pérez-Moreno, L., Castañeda-Cabrera, C., Ramos-Tapia, M., y Tafoya-Razo, J. A. (2014). Control químico preemergente de la maleza en tomate de cáscara. Interciencia, 39(6), 422-427.

Piccolomini, A. M., Whiten, S. R., Flenniken, M. L., O’Neill, K. M., y Peterson, R. K. D. (2018). Acute Toxicity of Permethrin, Deltamethrin, and Etofenprox to the Alfalfa Leafcutting Bee. Journal of economic entomology, 111(3), 1001–1005. doi https://doi.org/10.1093/jee/toy014

Ramos, C., Alcántar, G., Galvis, A., Peña, A. M., y Martínez, A. C. (2002). Eficiencia de uso del nitrógeno en tomate de cáscara en fertirriego. Terra Latinoamericana, 20(4), 465-469.

Ruiz-Tecayehuatl, N., Hernández-Aldana, F., Sánchez- Morales, P., Chávez-Bravo, E., Cedillo-Ramírez, L., y Rivera, A. (2021). Genotoxic damage evaluation in agricultural workers by exposure to pesticides in Vicente Guerrero- Tlaxcala, Mexico. GSC Advanced Research and Reviews, 06(01), 030-036. doi: https://doi.org/10.30574/gscarr.2021.6.1.0004.

Sánchez Morales, P., Ocampo, F. I., Sánchez, H. M., y Martínez, S. T. (2008). Proceso autogestivo para la conservación de suelos y agua en sistemas campesinos sustentables. Los casos de Vicente Guerrero y la Reforma, Tlaxcala. Ra Ximhai, 4(2), 165-182.

Santiaguillo H. J. F., Cedillo P., y Cuevas S. (2010). Distribución geográfica de Physalis spp. en México. Guadalajara, México: Prometeo Editores

Santiaguillo, H. J., Sánchez, M. J., Magaña L. N., Vargas, P. O., y Grimaldo, J. O. (2009). Aprovechamiento tradicional y moderno de tomate (Physalis) en México. Chapingo, México: Universidad Autónoma Chapingo.

Santiaguillo, H. J. F., Vargas-Ponce, O., Grimaldo-Juárez, O., Magaña-Lira, N., Caro-Velarde, F., Peña-Lomelí, A., y Sánchez-Martínez, S. (2012). Perfil del diagnóstico de la red tomate de cáscara. Chapingo, México: Universidad Autónoma Chapingo.

Sistema de Información Agrícola y Pesquera (SIAP). (2022). Avance de siembras y cosechas 2021. Recuperado de http://www.siap.gob.mx

Venegas, C., Gómez, B., y Infante, A. (2018). Manual de transición agroecológica para la Agricultura Familiar Campesina. Santiago de Chile, Chile: Instituto de Desarrollo Agropecuario (INDAP), Organización de las Naciones Unidas para la Alimentación y la Agricultura (FAO), Chile.

Vernooy, R. Semillas generosas: Mejoramiento participativo de plantas. Conservación y mejoramiento dinámicos. Ottawa, Canadá: IDRC (International Development Research Centre.

World Health Organization (WHO). (2020). Recommended classification of pesticides by hazard and guidelines to classification, 2019 edition. Geneva. Italy: World Health Organization.

Creative Commons License

This work is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License.

Copyright (c) 2023 Revista de Geografía Agrícola