Textual
Food supply and consumption chains in Santa María Tecuanulco, Texcoco, Estado de México
ISSNe: 2395-9177   |   ISSN: 0185-9439
PDF

Keywords

Food practices
food culture
traditional food
cultural changes

Categories

How to Cite

Chávez Arellano, M. E., & Díaz Anguiano, A. Y. (2020). Food supply and consumption chains in Santa María Tecuanulco, Texcoco, Estado de México. Textual, (75), 157–181. https://doi.org/10.5154/r.textual.2020.75.07

Abstract

This paper presents advances of a research project about food culture in Santa Maria Tecuanulo, in the municipality of Texcoco, State of Mexico. The objective is to present some types of food supply, preferences and habits people of this community have. The data are from a survey based on probabilistic sampling of 117 homes in this community. It was seen that among the products that form the food supply, the ones locally produced are less relevant. The diet is based on maize, wheat and their products, mainly tortillas. This shows the persistence of a traditional food culture over time. Together with cereals, the consumption of dairy and leguminous products is privileged over meat. Limitations: Since quantitative perspective was privileged, we only have a partial approach to the cultural food practices. However, it is possible to anticipate that together with the persistence of maize, a change in community’s feeding practices is identified along with changes in economic activities.

https://doi.org/10.5154/r.textual.2020.75.07
PDF

References

Acosta, V. (2011). “El pan de maíz y el pan de trigo: una lucha por el dominio del panorama alimentario urbano colonial”. En Conquista y comida. Consecuencias del encuentro de dos mundos. Coordinado por Janet Long. México: UNAM-IIH, UNAM: 265-282.

Animal Político. (2017). La nueva ENIGH. Recuperado de https://www.animalpolitico.com/mexico-comovamos/la-nueva-enigh/

Bourges, H. (2004). “Abasto y consumo de alimentos: una perspectiva nutriológica”. Recuperado de: http://dsp.facmed.unam.mx/wp-content/uploads/2015/11/alimentos.pdf

Carreón, J. E. (2000). Los nahuas de Texcoco. México: CDI Cámara de Diputados. (2003). Tenencia de la tierra. Recuperado de http://www.diputados.gob.mx/bibliot/publica/inveyana/polisoc/puebindi/4tenenci.htm

Contreras-Hernández, J., & Gracia Arnáiz, M. (2005). Alimentación y cultura. Perspectivas antropológicas. España: Ariel.

De Certeau, M. (1996). La invención de lo cotidiano. México: Universidad Iberoamericana.

INEGI. (2016). Encuesta Nacional de Ingresos y Gastos de los Hogares. Recuperado de https://www.inegi.org.mx/programas/enigh/nc/2016/

Good, C. (2013). “Las muchachas del maíz y el origen de las ofrendas”. En Convocar a los dioses. Coordinado por Johana Broda. México: Instituto Veracruzano de Cultura. 83-125

Goody, J. (1995). Cocina, cuisine y clase. España: Gedisa Editorial. INEGI. 2010. Censo de población. Recuperado de http://internet.contenidos.inegi.org.mx/contenidos/productos/prod_serv/contenidos/espanol/bvinegi/productos/censos/poblacion/2010/perfil_socio/uem/702825047610_1.pdf

Martínez, & Martínez. (2008). “Determinación de la máxima varianza para el cálculo del factor de imprecisión sobre la escala de medida, y extensión a diferentes tipos de muestreo” en Psicothema (20) 2: 311-316

Mintz, Sidney W. (1996). Dulzura y poder. El lugar del azúcar en la historia moderna. México: Editorial Siglo XXI.

Palerm, J. (1993). Santa María Tecuanulco. Floricultores y músicos. México: Universidad Iberoamericana.

Pilcher, J. M. (2001). ¡Vivan los tamales! La comida y la construcción de la identidad mexicana. México: CIESAS-CONACULTA.

Sahagún, F. B. (1992). Historia general de las cosas de la Nueva España. México: Editorial Porrúa.

Santos, V., Zuñiga-Estrada, M., Leos-Rodríguez, J. A., & Álvarez, A. (2014). “Tipología de productores agropecuarios para la orientación de políticas públicas: Aproximación a partir de un estudio de caso en la región Texcoco, Estado de México, México” en Sociedades rurales, producción y medio ambiente 14 (28): 47.69.

Creative Commons License

This work is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License.

Copyright (c) 2020 María Eugenia Chávez Arellano, Amanda Yaollín Díaz Anguiano