Revista de Geografía Agrícola
Artifact to improve the sowing process of the amaranth production system
ISSNe: 2448-7368   |   ISSN: 0186-4394
PDF

Keywords

Artifact
entrepreneurship
knowledge
innovation

How to Cite

Sánchez Olarte, J. ., Tapia Mejía, E. ., & Méndez Espinoza, J. A. (2023). Artifact to improve the sowing process of the amaranth production system. Revista De Geografía Agrícola, (71), 1–12. https://doi.org/10.5154/r.rga.2023.71.8

Abstract

The innovation and entrepreneurship processes within the rural agricultural areas are scarce and are not generally reported. Specially, because small farmers implement them at the local level in order to improve their processes and give continuity to their production systems, characterized by a combination of traditional and modern knowledge. The aim of this research was to document the innovation and entrepreneurship process of an artifact of amaranth producers to improve the cultural practice of sowing in the production system. The results show that innovation in the development of an artifact and its entrepreneurship applied to the cultural practice of sowing decreases physical energy expenditure, seed application, and costs of this work.

https://doi.org/10.5154/r.rga.2023.71.8
PDF

References

Cejas, N., Martínez Coenda, V., y Vanoli, F. (2018). El lugar de los artefactos en procesos sociales. Reflexiones sobre una experiencia de tecnología social en Bariloche, Argentina. PAAKAT: Revista de tecnología y Sociedad, 7(13).

Coller, X. (2000). Estudio de caso, Madrid: CIS. [Segunda edición en 2005]. ISBN: 84-7476-387-8

Drucker, P. (1985). La Innovación y el empresario innovador. Ed. Edhasa. págs. 25-26; 35-44.

Echeverría, J., y Gurrutxaga, A. (2012). La luz de la Luciérnaga, Plaza y Valdés, Madrid. 173–184.

Espitia Rangel, E., Sesma Hernández, L. F., Valverde Ramos, M. G., González Molina, L., Escobedo López, D., y Aguilar Delgado, M. J. (2021). Tiene el amaranto el potencial agronómico para ser un fenómeno mundial como la quinua. Revista Mexicana de Ciencias Agrícolas, 12(8), 1459-1471.

European Comission (2012). “Barriers to Social Innovation, FP 7 Project TEPSIE”. Brussels. En línea: http://www.tepsie.eu/images/documents/tepsie.d3.1barrierstosocialinnovation.pdf

Gerson, J., y Cabrera, F., M. (2020). Los procesos de emprendimiento en Colombia y su incidencia en los sectores productivos.

Giddens, A. (1976). Las nuevas reglas del método sociológico, Buenos Aires, Amorrortu.

Habermas, J., (2003). Teoría de la acción comunicativa. Tomo II: Crítica de la razón funcionalista, Taurus Ed., Madrid.

Morales (2008). “Claves para comprender la innovación social”. En: VV.AA., La innovación social, motor de desarrollo de Europa, Socialinnova, 13-38.

Sánchez Olarte J., Hernández Ruiz, H., y Méndez Espinoza, J. A. (2021). Combinación de conocimiento tradicional y moderno en el sistema sociotécnico del cultivo de amaranto. Editorial. Colegio de Postgraduados y Colegio de Tlaxcala. Transformaciones rurales desde la agricultura familiar. ISBN: 978-607-715-427-3

Sánchez-Olarte, J., Argumedo-Macías, A., ÁlvarezGaxiola, J. F., Méndez-Espinoza, J. A., y OrtizEspejel, B. (2016). Análisis económico del

sistema sociotécnico del cultivo de amaranto en Tochimilco, Puebla. Acta Universitaria, 26(3), 95-104. doi: https://doi.org/10.15174/au.2016.888

Sarrado, J. J., Cleries X., Ferrer M., y Kronfly E. (2004). Evidencia científica en medicina: ¿única alternativa? En: Revista médica Institut d` Estudisde la Salut. Barcelona, pp. 235-244.

Schumpeter, J. (1978). Teoría del desenvolvimiento económico. Quinta Reimpresión, Fondo de Cultura Económica, México. o D.F. —. (1968). Capitalismo, Sociedad y Democracia. Segunda Edición, Aguilar, S.A. de Ediciones, Madrid.

Secretaría de Desarrollo Rural “SDR” (2020). Principales municipios productores de amaranto en el estado de Puebla. En: Secretaría de Desarrollo Rural: Recomienda SEDIF consumo de amaranto para mejorar nutrición | e-consulta.com

Taberner, G. J. (2002). Sociología y educación. TECNOS. Madrid., pág. 21.

Winch, P. (1958). Ciencia Social y Filosofía. Ed Amorrortu, Buenos Aires 1972.

Winner, L. (1977). Tecnología autónoma. Barcelona: Editorial Gustavo Gili., pág 38.

Creative Commons License

This work is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License.

Copyright (c) 2023 Revista de Geografía Agrícola