Revista de Geografía Agrícola
Characterization of cocoa production systems in the southeast of Mexico using the Chapingo-AGROPEC Star consultancy model
ISSNe: 2448-7368   |   ISSN: 0186-4394
PDF

Keywords

Tasks
cocoa plantations
production
advisors

How to Cite

Mariscal Aguayo, D. V. ., Estrella Quintero, H. ., & Salas Barboza, J. E. . (2023). Characterization of cocoa production systems in the southeast of Mexico using the Chapingo-AGROPEC Star consultancy model. Revista De Geografía Agrícola, (71), 1–20. https://doi.org/10.5154/r.rga.2023.71.10

Abstract

The aim of the study was to characterize the cocoa production process in the southeast of Mexico, with the Chapingo-AGROPEC Star consultancy and advisory model, which considers the use of a digital innovation platform. 18 advisors and 395 farmers from Chiapas and Tabasco participated from September 2015 to June 2016. We offered training to extension workers and farmers. A comprehensive control, monitoring and evaluation mechanism for agribusinesses was implemented to generate productive and cost indicators. The farmers have a high level of poverty, and more than a half are elderly. Tasks developed by more than 80 % of farmers are: removal of diseased fruits, manual weed control and pruning; but they put aside important activities such as pest and disease control. The average size (1.2 ha) and production (94.88 kg·ha-1) of the plots is low. Inadequate plantations management (presence of moniliasis, ageing, inadequate shading, etc.) cause low yields in cocoa plantations. It is recommended to have advice to provide adequate comprehensive agronomic plantations
management, use innovations and promote the involvement of farmers.

https://doi.org/10.5154/r.rga.2023.71.10
PDF

References

AGROPEC Star software. (2000). Programa de computación. http://www.agropecstar.com

Avendaño, A. C. H., Villarreal, F. J. M., Campos, R. E., Gallardo, M. R. A., Mendoza, L. A., Aguirre, M. J. F., Sandoval, E. A., y Espinosa, Z. S. (2011). Diagnóstico del cacao en México. 1era. Edición. Universidad Autónoma Chapingo. 39 p.

Avendaño, A. C. H., y Cueto, M. J. (2018). Lacandon: Nuevo clon de cacao criollo (Theobroma cacao L.) mexicano. Agroproductividad, 11(9): 169-171.

Avendaño, A. C. H., Guillén, D. S., y Hernández, G. E. (2018). Regalo de Dios: Clon de cacao (Theobroma cacao L.) tolerante a Moniliophtora roreri Cif & Par para la renovación de las zonas cacaoteras de México. Agroproductividad, 11(9): 173-176.

Bautista, M. R., Alarcón P. S. A., García M. S. A., Piña R. F. J., y Ortega R. A. (2021). Propuesta para el establecimiento del cultivo de cacao (Theobroma cacao L.) en la zona norte del estado de Veracruz. Revista Científica Biológico-Agropecuaria Tuxpan, 9(1): 181-191. http://doi.org/10.47808/revistabioagro.v9i1.350

Bai, S.H., Trueman, S.J., Nevenimo, T., Hannet, G., Bapiwai, P., Poienou, M., y Wallace, H. M. (2017). Effects of shade-tree species and spacing on soil and leaf nutrient concentrations in cocoa plantations at 8 years after establishment. Agriculuture, Ecosystems & Environment. 246: 134-143.

Becerra, M. A., y Hernández, B. H. (2005). Producción y comercialización de cacao y chocolate orgánico en Tabasco. Asociación Española de Dirección e Ingeniería de Proyectos (AEIPRO). https://www.aeipro.com/files/congresos/2005malaga/ciip05_0798_0814.153.pdf

Brenes, E. R., Martinez O., Lopez M.F., Ciravegnac L., y Pichardo C. A. (2023). Cacao Oro. Case Study. International Food and Agribusiness Management Review. doi: https://doi.org/10.22434/ifamr-2022-0136r1

Cadena, I. P., Camas, G. R., Rodríguez, H. F. R., Berdugo, R. J. G., Ayala, S. A., Zambada, M. A., Morales, G. M., Espinosa, P. N., y López, B. W. (2015). Contribuciones del INIFAP al extensionismo en México y la gestión de la innovación. Revista Mexicana de Ciencias Agrícolas, 6(4): 883-895.

Clay J. (2004). World agriculture and the environment. Island Press, 1718 Connecticut Avenue, NW, Suite 300, Washington, D.C. (570 p.). ISBN 1-55963-367-0

Córdova, A. V., Sánchez, H. M., Estrella, Ch. N. G., Sandoval, C. E., y Ortíz, G. C. F. (2001). Factores que afectan la producción de cacao (Theobroma cacao L.) en el ejido Francisco I. Madero del Plan Chontalpa, Tabasco, México. Universidad y Ciencia, 17(34): 93-100.

Cruz, L. E., Córdova, A. V., García, L. E., Bucio, G. A., y Jaramillo, V. J. L. (2015). Manejo agronómico y caracterización socioeconómica del cacao en Comalcalco, Tabasco. Foresta Veracruzana, 17(1): 33-40.

DATA MÉXICO. 2021. Cacao y sus preparaciones. Gobierno de México. https://www.economia.gob.mx/datamexico/es/profile/product/cocoa-and-cocoa-preparations

Díaz, J. O., Aguilar, A. J. J., Rendón, M. R., y Santoyo, C. V. H. (2013). Current state of and perspectives on cocoa production in Mexico. Cien. Inv. Agr. 40(2): 279-289.

Donald P. F. (2004). Biodiversity impacts of some agricultural commodity production systems. Conservation Biology, 18:17–37.

Escobedo, A. M. A.; García, M. R.; Portillo, V. M. y González, R. V. (1997). Costos de producción de cacao en Comalcalco, Tabasco. Agrociencia, 31(1): 91-97.

Espinoza, G. J. A.; Uresti, G. J.; Vélez, I. A.; Moctezuma, L. G.; Inurreta, A. H. D. y Góngora, G. S. F. (2015). Productividad y rentabilidad potencial del cacao (Theobroma cacao L.) en el Trópico Mexicano. Revista Mexicana de Ciencias Agrícolas, 6(5): 1051-1063.

Estrella, Q. H. (1996). Programa de cómputo para el manejo de agroempresas. [Tesis de Maestría. Departamento de Zootecnia]. Universidad Autónoma Chapingo. 91 p.

Estrella, Q. H., y Mariscal A. D. V. (2020). Tecnología: 10. Modelo de extensionismo digital de precisión Chapingo-Agropec Star. En: Tecnologías desarrolladas en el Posgrado en Producción Animal. Posgrado en Producción Animal. Departamento de Zootecnia. Universidad Autónoma Chapingo. pp. 83-90.

Food and Agriculture Organization of the United Nations (FAOSTAT). 2020. Datos. Producción. Cultivos. Cacao. 2019; Consultado: (15 julio de 2023). Available on: http://www. fao.org/faostat/es/#data/QC

Franzen, M., y Borgerhoff, M. M. (2007). Ecological, economic, and social perspectives on cocoa production worldwide. Biodiversity Conservation, 16:3835 – 3849.

Gastó, J., Vera, L., Vieli, L., y Montalba, R. (2009). Sustainable agriculture: unifying concepts. Ciencia e Investigación Agraria, 36: 6-26.

González, L. V. W. (2005). Cacao en México: Competitividad y medio ambiente con alianzas (Diagnóstico rápido de producción y mercadeo). United States Agency International Development. Chemonics International Inc., Washington DC, 75 p. http://infocafes.com/portal/wp-content/uploads/2016/12/Pnade176.pdf

International Cocoa Organization (ICCO). (2023). Cocoa market report. ICCO Monthy Cocoa Market Report for May 2023. (3 p). https://www.icco.org/cocoa-market-report-for-may-2023/

Lobão, D. E., Setenta, W. C., Lobão, E.S.P., Curvelo, K., y Valle, R. R. (2007). Cacau cabruca: sistema agrossilvicultural tropical. In: Valle, R.R. (ed), Ciência, Tecnologia e Manejo do Cacaueiro. Gráfica e Editora Vital Ltda, Ilhéus. pp. 290-323.

López, A. P. A., Delgado, N. V. H., Azpetia, M. A., López, A. J. I., Jiménez, C. J. A., Flores, R. A., Fraire, S. L., y Castañeda, C. R. (2005). El cacao en Tabasco: manejo y producción. INIFAP; ISPROTAB. Tercera edición. Instituto para el Desarrollo de Sistemas de Producción del Trópico Húmedo de Tabasco. Villahermosa, Tabasco, México. 54 p.

Mariscal, A. V., Pacheco, C. A., Estrella, Q. H., Huerta, B. M., Rangel, S. R., y Núñez, D. R. (2017). Estratificación de productores lecheros en Los Altos de Jalisco. Agricultura, Sociedad y Desarrollo, 14:547-563.

Mariscal, A. D. V., Estrella, Q. H., y Salas, B. J. E. (2019). Caracterización de la red de valor café utilizando en modelo de asesoría y consultoría Chapingo-AGROPEC Star. En: Las ciencias administrativas como pilar en las empresas del siglo XXI. Ediciones del Lirio. México. (pp.167-188). ISBN 978-607-97469-64.

Mariscal, A. D. V., Estrella, Q. H., Salas, B. J. E., Martínez, C. A., y Martínez, M. V. (2020). Caloric stress on milk production in Holstein cows. International Journal of Food Science and Agrticulture, 4(4): 449-453.

Ortíz, G. C. F., Cruz, T. M., y Hernández, M. S. (2015). Comparación de dos sistemas de manejo del cultivo de cacao, en presencia de Moniliophtora roreri, en México. Revista Fitotecnia Mexicana, 38(2): 191-196.

Prada, S. J. L., Manrique, A. L. C., y Santos, C. J. X. (2015). Análisis de costos de producción agrícola de cacao en función de los precios de mercado, la productividad del cultivo, el beneficio económico y la rentabilidad. Caso: Finca Casa Blanca ubicada en la vereda Santa Inés, San Vicente de Chucuri, Colombia. Tesis de Licenciatura. Universidad Cooperativa de Colombia.127 p.

Quiroz, A. U. G., Monterroso R. A. I., Calderón V. M. F., y Ramírez G. A. G. (2022). Aptitud de los cultivos de café (Coffea arabica L.) y cacao (Theobroma cacao L.) considerando escenarios de cambio climático. La Granja: Revista de Ciencias de la Vida, 36(2):60-74. http://doi.org/10.17163/lgr.n36.2022.05

Ramírez, G. S. I. (2008). La moniliasis un desafío para lograr la sostenibilidad del sistema cacao en México. Tecnología en marcha. Costa Rica. 21(1): 97-110.

Secretaría de Agricultura, Ganadería, Desarrollo Rural, Pesca y Alimentación. Servicio de Información Agroalimentaria y Pesquera (SAGARPA-SIAP). (2018). Atlas agroalimentario 2012-2018. México. 222 p.

Servicio de Información Agroalimentaria y Pesquera (SIAP). (2018). Avance de siembras y cosechas. Resumen por cultivo. Perennes – Cacao. Tabasco y Chiapas. https://www.gob.mx/siap/

Servicio de Información Agroalimentaria y Pesquera (SIAP). (2022). Producción agrícola: Cacao. Anuario Estadístico de la Producción Agrícola. https://www.gob.mx/siap/acciones-y-programas/produccion-agricola-33119

Servicio de Información Agroalimentaria y Pesquera (SIAP). (2023). Expectativas agroalimentarias. 2023. https://www.gob.mx/cms/uploads/attachment/file/819645/Expectativas-2023.pdf

Torres, C. M., Ortíz, G. C. F., Teliz, O. D., Mora, A. A., y Nava, D. C. (2011). Efecto del azoxystrobin sobre Moniliophtora roreri, agente causal de la moniliasis del cacao (Theobroma cacao L.). Revista Mexicana de Fitopatología, 31: 65-69.

Torres, C. M., Ortíz, G. C. F., Teliz, O. D., Mora, A. A., y Nava, D. C. (2013). Temporal progress and integrated management of frosty pod rot (Moniliophtora roreri (Cif. y Par.) Evans et al.) of cocoa (Theobroma cacao) in Tabasco, Mexico. Journal of Plant Pathology, 93: 31-36.

Torres, C. M., Ortiz, G. C. F., Lagunes, E. l. C., Gaspar, G. J. A., Leiva, E. S. T., y Oliva, C. S. M. (2023). Comportamiento reproductivo de Theobroma cacao en el sureste de México. Rev. Fitotec. Mex. 46(2): 203-209.

Voora, V., Bermúdez, S., y Larrea, C. (2019). Global Market Report: Cocoa. International Institute for Sustainable Development (IISD). http://www.jstor.org/stable/resrep22025

Creative Commons License

This work is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License.

Copyright (c) 2024 Revista de Geografía Agrícola