Revista de Geografía Agrícola
Socioeconomic analysis of producers of maize for self-consumption, case of native peoplein the State of Nayarit
ISSNe: 2448-7368   |   ISSN: 0186-4394
PDF

Keywords

Rural development
maize for self-consumption
Nayarit
food poverty
sustainability

How to Cite

Pérez Robles, K., & Álvarez López, P. S. (2020). Socioeconomic analysis of producers of maize for self-consumption, case of native peoplein the State of Nayarit . Revista De Geografía Agrícola, (65), 45–62. https://doi.org/10.5154/r.rga.2020.65.03

Abstract

This article aims to describe the social and economic situation faced by the native population of the state of Nayarit in relation to the production of maize for self-consumption. The research focused on maize production as an essential element for access to food and reduction of food poverty in this population. The results and analyzes are the product of a socioeconomic diagnosis belonging to the project: "Institutional Model for Sustainable Production of the University of Nayarit". This is a mixed study (quantitative - qualitative), with a multidisciplinary approach. The ethnographic method was used, with participatory planning tools, with analysis of latent structures and analysis of the social discourses of the participating actors in the study communities, under an evaluative research design. It was concluded that maize has been an active element in the social production of native peoples because it represents the ways of relating between settlers and communities, as well as the method of internal organization for production, resource management, family activities and of each native people.

https://doi.org/10.5154/r.rga.2020.65.03
PDF

References

Basurto, S., & Escalante, R. (2012). Impacto de la crisis en el sector agropecuario en México. Economía UNAM, 9 (25) 51-73.

Bourdieu, P. (2000). “Las formas del capital: capital económico, capital cultural y capital social”, en Poder, derecho y clases sociales. Bilbao: Desclée de Brower.

CEPAL - Comisión Económica para América Latina y el Caribe. (2020). Informe especial COVID-19. América Latina y el Caribe ante la pandemia. Bilbao: CEPAL.

CIMA. (2019). Estimado a julio de 2019. **/Promedio de los últimos cinco años. SADER; México. (Consulta 10 de junio del 2020). Obtenido en https://www.cima.aserca.gob.mx/work/models/cima/pdf/cadena/2019/Reporte_mercado_maiz_070819.pdf

Cruz-Delgado, D., Leos-Rodríguez, J. A., & GarcíaÁlvarez C., J. M. (2017). Estimaciones de apoyo al productor y desempeño económico del sector agropecuario mexicano en la integración económica. Agroproductividad 3 (10): 69-74

CONEVAL - Consejo Nacional de Evaluación de la Política de Desarrollo Social. (2018). Informe de evaluación de la política de desarrollo 2018. Ciudad de México: CONEVAL.

Cotler, A. H., & Cuevas, F. M. (2017). Estrategias de conservación de los suelos en agroecosistemas de México. Ciudad de México: CentroGeo.

Diario Oficial de la Federación (2018). Lineamientos y criterios generales para la definición, identificación y medición de la pobreza. Obtenido de https://www.dof.gob.mx/nota_detalle.php?codigo=5542421&fecha=30/10/2018

FAO - Organización de las Naciones Unidas para la Alimentación y la Agricultura. (2005). Programa para la organización de empresas comunitarias del suelo de conservación del Distrito Federal. Ciudad de México: FAO.

FAO - Organización de las Naciones Unidas para la Alimentación y la Agricultura. (2018). Panorama de la seguridad alimentaria y nutricional en América Latina y el Caribe 2018. Santiago: FAO.

Fox, J. (2010), Subsidios para la desigualdad: las políticas públicas del maíz en México a partir del libre comercio. Centro de Investigación y Docencia Económicas (CIDE). México.

INEGI - Instituto Nacional de Estadística y Geografía. (2017). Encuesta Nacional Agropecuaria 2017: conociendo el campo mexicano. Aguascalientes: INEGI.

López, P. (2017). Los indígenas de la Nación. Etnografía histórica de la alteridad en México (Milpa Alta, siglos XVIIXXI). Ciudad de México: Fondo de Cultura Económica.

Montesillo-Cedillo, J. L. (2017). Rendimiento por hectárea de sorgo grano y de fríjol en México: riego vs temporal. Economía Informa, 322.

Rojas Ramírez, J. P., & Vallejo Rodríguez, R. (2017). Impactos Ambientales por las Actividades Agropecuarias de Jalisco, México: Primera Década del Siglo XXI. Revista Estudios Ambientales 1 (5): 3-28.

SAGARPA - Secretaría de Agricultura, Ganadería, Desarrollo Rural, Pesca y Alimentación. (2018). Boletín mensual de producción de maíz grano. Ciudad de México: SAGARPA. SIACON - Sistema de Información Agroalimentaria de Consulta. (22 de mayo, 2018). SIACON. Obtenido de https://www.gob.mx/siap/videos/siacon-ng

Creative Commons License

This work is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License.

Copyright (c) 2020 Revista de Geografía Agrícola