Revista de Geografía Agrícola
Proposals for the preservation of life in coffee plantations in Teocelo, Veracruz
ISSNe: 2448-7368   |   ISSN: 0186-4394
PDF

Keywords

Coffee rust (Hemileia vastatrix Berk & Br. 1869)
cultural practices
agrohomeopathy
independent production.

How to Cite

Pérez-Fernández, Y., González Santiago, M. V., Escamilla Prado, E., Cruz-León, A., Rosas-Brugada, M., & Ruiz-Espinoza, F. de J. (2016). Proposals for the preservation of life in coffee plantations in Teocelo, Veracruz. Revista De Geografía Agrícola, (57), 169–178. https://doi.org/10.5154/r.rga.2016.57.007

Abstract

Coffee rust has devastated crops and economy, reconfiguring the dynamics at national and global level. This study provides an analysis and systematic use of actions implemented, which have been adapted for control. The assimilation of technology will determine the quality of production in the next 10 years and the preservation of ecosystems. The methodology action-research was aimed at recovering, between 2015 and 2016, a perspective of the problems of the coffee crisis, seen by the small producer in Teocelo, Veracruz, which is located inside a biodiversity reservoir threatened with extinction: the cloud forest. The proposal is based on strengthening Mexico’s competitive advantage as a producer of free chemical coffee, in areas such as: a) promoting coffee quality, through the assimilation of technologies that allow the recovery of the coffee plantations b) diffusion of inherited practices, proven by farmers and producers in the management of coffee plantation, which favor the preservation of its territory and microenvironments, against the implementation of actions taken by the federal government such as the exchange of “tolerant to rust” varieties grown in semi-open field, involving the rapid and irreversible destruction of forest ecosystems in Mexico and the world.

https://doi.org/10.5154/r.rga.2016.57.007
PDF

References

Altieri, M.; Nicolls, C. 2008. Los impactos del cambio climático sobre las comunidades campesinas y de agricultores tradicionales y sus respuestas adaptativas. United States of América. Agroecología (i. e. (3): 7-28). http://revistas.um.es/agroecologia/article/view/95471

Avelino J.; Cristancho M.; Georgiou S.; Imbach P.; Aguilar L.; Bornemann J.; Läderach, P.; Anzueto, F.; Hruska, A.; Morales, C. 2015. The coffee rust crises in Colombia and Central America (2008– 2013): impacts, plausible causes and proposed solutions. United States of America. Springerlink. com.

https://doi.org/10.1007/s12571-015-0446-9

Centro de Estudios de las Finanzas Públicas (CEFP). 2001. El mercado del café en México. Cámara de Diputados. H. Congreso de la Unión. (i. e. (54):24). http://www.cefp.gob.mx/intr/edocumentos/pdf/cefp/cefp0542001.pdf

Cruz, A.; Cervantes, J.; Huato, M.; Ramírez, B.; Chávez, P. 2016. Etnoagronomía, tecnología agrícola tradicional y desarrollo rural. México. Revista de Geografía Agrícola (i. e. (55): 75-89).

https://doi.org/10.5154/r.rga.2015.55.006

Consejo Nacional de Población (CONAPO) 2015. Índice de marginación por entidad federativa 1990 – 2015, datos abiertos del índice de marginación. México. http://www.conapo.gob.mx/es/CONAPO/Datos_Abiertos_del_Indice_de_Marginacion

Escamilla, E.; Ruiz, O.; Zamarripa, A.; González, V. 2006. Calidad en variedades de café orgánico en tres regiones de México. México. Geografía Agrícola (i. e. (55) 45-55).

https://doi.org/10.5154/r.rga.2015.55.004

Escamilla, E. 2016. Las variedades de café en México ante el desafío de la roya. México. Breves de Políticas Públicas. Programa Mexicano del Carbono (PMC) (i. e. (4):2-10). http://pmcarbono.org/pmc/proyectos/REDD_para_Salvar_la_Sombra_Sierra_Madre_Chiapas.php

Food and Agriculture Organization of the United Nations (FAO). 2015. Memorias del seminario Científico Internacional. Manejo agroecológico de la Roya del Café. Panamá (i. e. 81 p.) http://www.fao.org/3/a-i5137s.pdf

Hernández X., E. 2007. La investigación de huarache. México. Revista de Geografía Agrícola (i. e. (39): 113-116). http://www.redalyc.org/articulo.oa?id=75703909

Hernández, G.; Córdova, S.. 2011. México Café y Productores. Historia de la cultura cafetalera que transformó nuestras regiones. Centro Agroecológico del Café A.C. y Universidad Autónoma Chapingo. 1ª. ed. Español-inglés. México (i. e. 150 p.).

Hofstede, R. 2014. Adaptación al cambio climático basada en los conocimientos tradicionales. En: Sabiduría y Adaptación: El Valor del Conocimiento Tradicional en la Adaptación al Cambio Climático en América del Sur. Lara, R. y Vides, R. (eds), UICN. Quito, Ecuador (i. e. 59-79 pp.).

Instituto Nacional de Geografía y Estadística (INEGI). 2007, 2010 y 2015. Censos agropecuarios, datos interactivos; Censo Nacional de Población. México. http://www.inegi.org.mx/est/contenidos/Proyectos/ccpv/

International Coffee Organization (ICO) 2016. Production total production by exporting countries. ICO. London, England. http://www.ico.org/prices/new-consumption-table.pdf

Lewin, K. 2009. La investigación-acción y los problemas de las minorías. En: La investigaciónacción participativa. Inicios y desarrollos. Salazar, M.C. (Coord). 2da. ed. español, Salazar, M.C. Laboratorio educativo. Caracas, Venezuela (i. e. 15- 24 pp.).

Licona, A. 2007. El papel de la clasificación local de tierras en la generación y transferencia de tecnología: “El caso del policultivo café-plátano para velillo-sombra en Veracruz, México”. Trabajo de grado. Doctorado en Ciencias, Colegio de Postgraduados, Edafología. Campus Montecillo, Texcoco, México (i. e. 19-159 pp.).

Martínez, S.; Rodríguez, C.; Ramírez, G.; Romero, J.; Ruíz, F.; Pérez, R. 2015. Aplicación de dinamizados homeopáticos de Anthonomus eugenii en plantas de Capsicum annuum en un invernadero tipo túnel. Entomología Mexicana (i.e. (2): 365-370). http://www.entomologia.socmexent.org/revista/entomologia/2015/EA/PAG%20%20365-370.pdf

Martínez, T. 2016. Café en crisis, producción cae a mínimos de 45 años. México. El Financiero. http://www.elfinanciero.com.mx/economia/cafe-encrisis-cae-a-minimos-de-45-anos.html

Páez, A. 2016. Agrohomeopatía: Una tecnología no convencional para la agricultura campesina. Trabajo de grado. Doctorado en Ciencias en Ciencias Agrarias. Universidad Autónoma Chapingo. Sociología Rural. Texcoco, México (i. e. 106-108 pp.).

Pérez, M. 2016. “Roya naranja ocasionó pérdidas por $15 mil millones a productores de café. Demandan al gobierno reconocer daños y otorgar apoyos”. México. La Jornada (i.e. (31):24). http://www.jornada.unam.mx/2016/04/22/economia/024n2eco

Plan Integral de Atención al Café. (PIAC) 2016. Reporte del Sistema Único de Registro de Información (SURI). Secretaría de Agricultura, Ganadería, Desarrollo Rural y Alimentación (SAGARPA) México (i. e. 6-7 pp.). http://amecafe.org.mx/

Ramos, S. 2016. Efecto fungistático de mezcla de homeopáticos en la roya del café, Hemileia vastatrix. Universidad Autónoma Chapingo. Fitotecnia. Texcoco, México (i. e. 1- 31- pp.).

Rapidel, B.; Allinne, C.; Cerdán, C.; Meylan, L.; Virginio, E.; Avelino, J. 2015. Efectos ecológicos y productivos del asocio de árboles de sombra con café en sistemas agroforestales. En: Sistemas agroforestales: funciones productivas, socioeconómicas y ambientales. Montagnini, F.; Somarriba, E.; Murgueitio, E.; Fassola, H.; Eibl, B.. (eds). Serie técnica. Informe técnico / CATIE. Colombia (i. e. (402):5-20).

Ruelas L.; Nava, M.; Cervantes, J.; Barradas, V. 2014. Importancia ambiental de los agroecosistemas cafetaleros bajo sombra en la zona central montañosa del estado de Veracruz. México. Madera y Bosques (i.e. 3(20): 27-40). http://www1.inecol.edu.mx/myb/resumeness/20.3/mb2032740.pdf

Ruiz, F. 2003. Agrohomeopatía: una alternativa ecológica, tecnológica y social. Universidad Autónoma Chapingo. Sociología Rural. Chapingo, México (i. e. 144-147 pp.).

Ruiz, F.; Pérez, Y. 2015. Agrohomeopatía para el manejo de la roya del cafeto en Veracruz y Oaxaca. Universidad Autónoma Chapingo. Chapingo, México (i. e. 1-24 pp.).

Santoyo, H.; Díaz, S.; Escamilla, E.; Robledo, D. 1996. Factores agronómicos y calidad del café. Programa de Investigación y Desarrollo en Regiones Cafetaleras (PIDRCAFÉ). Universidad Autónoma Chapingo y Confederación Mexicana de Productores de Café. México (i. e. 21 p.).

Secretaría de Agricultura Ganadería, Desarrollo Rural, Pesca y Alimentación. (SAGARPA) 2015. Carpeta de difusión. Convención Internacional del café 2015. México. http://www.sagarpa.gob.mx/Delegaciones/oaxaca/Documents/2015/Difusi%C3%B3n%20y%20Eventos/Convencion%20Internacional%20del%20Cafe%202015.pdf

Sistema de Información Agroalimentaria de Consulta (SIACON) 2016. Sistema de Información Agroalimentaria de Consulta. En: SIAP-SAGARPA. Servicio de Información Agroalimentaria y Pesquera. Secretaría de Agricultura, Ganadería, Desarrollo Rural, Pesca y Alimentación. http://www.siap.gob.mx/optestadisticasiacon2012parcialsiacon-zip/

Toledo V., M.; Moguel, P. 1996. El café en México. Ecología, cultura indígena y sustentabilidad. México. Ciencias. (i.e.(43):40-51). http://www.ojs.unam.mx/index.php/cns/article/view/11519

Vandermeer, J.; Jackson, D.; Perfecto, I. 2014. Qualitative Dynamics of the Coffee Rust Epidemic: Educating Intuition with Theoretical Ecology. United States of America, BioScience. (i.e. 10 (20): 1–9) https://doi.org/10.1093/biosci/bit034

Williams, G. 2012. El bosque de niebla en el centro de Veracruz: ecología, historia y destino en tiempos de fragmentación y cambio climático. CONABIOInstituto de Ecología. A. C. Xalapa, Veracruz, México (i. e. 1-204 pp.). http://www.inecol.edu.mx/librobosquedeniebla.pdf

Zambolin, L. 2015 La roya del cafeto en Brasil. In: Food and Agriculture Organization of the United Nations (FAO) 2015 Memorias del Seminario Científico Internacional. Manejo agroecológico de la Roya del Café. Panamá (i.e : 7-10pp.). http://www.fao.org/3/a-i5137s.pdf

Creative Commons License

This work is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License.

Copyright (c) 2016 Revista de Geografía Agrícola