Revista de Geografía Agrícola
Evaluation of productivity, physical and sensory quality of coffee (Coffea arabica L.), beans in coffee trees grafted on CRUO, Huatusco, Veracruz
ISSNe: 2448-7368   |   ISSN: 0186-4394
PDF

Keywords

aroma
acidity
Coffea canephora P.
nematodes
technology transfer.

How to Cite

Reyes Gonz´ález, F., Escamilla-Prado, E., Pérez Portilla, E., Almaguer-Vargas, G., Curiel-Rodríguez, A., & Hernández Gómez, J. A. (2016). Evaluation of productivity, physical and sensory quality of coffee (Coffea arabica L.), beans in coffee trees grafted on CRUO, Huatusco, Veracruz. Revista De Geografía Agrícola, (56), 45–53. https://doi.org/10.5154/r.rga.2016.56.006

Abstract

This research evaluated the effect of two coffee propagation methods, by ungrafted rootstock and grafting, on agronomic, bean and cup quality. C. arabica is grafted onto the rootstock of C. canephora in order to tolerate nematode infestation, since the latter has a better root system than the former. The research results indicate that in comparing the two propagation methods, in terms of the average coffee bean production per plant, the ungrafted rootstock approach was better; in the diagnosis of the structure of production, the ungrafted rootstock method presented a higher percentage of physical faults than grafting; for bean and cup quality there were differences and the ungrafted rootstock propagation method was better than the grafting one; in aromatic descriptors most varieties differed as a result of the propagation method. Therefore, the propagation methods affected the agronomic, bean and cup qualities of coffee.

https://doi.org/10.5154/r.rga.2016.56.006
PDF

References

AMECAFE. 2012. Sistema producto café. Situación y perspectivas. http://www.spcafe.org.mx/wb3/wb/spc/spc_situacion_y_perspectivas

Colorado L., J. L. 2001. Evaluación preliminar de variedades de Coffea arabica L. injertadas sobre patrón de Coffea canephora P. y sus similares propagadas por semilla en suelos con presencia de nematodos en Zentla y Huatusco, Veracruz. Tesis de Licenciatura. Facultad de Ciencias Biológicas y Agropecuarias. Universidad Veracruzana. Córdoba, Veracruz. 109 p.

Escamilla P., E. 2007. Influencia de los factores ambientales, genéticos, agronómicos y sociales en la calidad del café orgánico en México. Tesis de Doctorado. Postgrado en Agroecosistemas Tropicales. Colegio de Postgraduados. Campus Veracruz. Veracruz, México. 267 p.

Flores S., O. 2005. Evaluación de seis variedades de Coffea arabica L. multiplicadas por semilla e injertadas sobre patrón de Coffea canephora P. en suelos con presencia de nematodos en la Región Centro del Estado de Veracruz. Tesis de Licenciatura. Facultad de Ciencias Biológicas y Agropecuarias. Universidad Veracruzana. Córdoba, Veracruz. 98 p.

INIFAP. 1991. Cuarta Reunión Anual del Instituto Nacional de Investigaciones Forestales y Agropecuarias en el estado de Veracruz. México. pp 61 -66.

INMECAFE. 1987. Boletín técnico de café. Dirección de producción y mejoramiento del café. Núm. 4. Junio de 1987. Xalapa, Ver. México. s/p.

Paz G., A. y Escamilla P. 1996. Manual de propagación de cafetos injertados. Centro Regional Universitario Oriente - Universidad Autónoma Chapingo. 43 p.

SAGARPA. 2011. Sistema de Información Agroalimentaria y Pesquera. Datos estadísticos de producción de México del 2010. http://www.siap.gob.mx

SCAA (Specialty Coffee Association of America). 2003. Cupping protocols. Long Beach, CA. USA. 5 p.

Creative Commons License

This work is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License.

Copyright (c) 2016 Revista de Geografía Agrícola