Revista de Geografía Agrícola
Indigenous knowledge systems and technologies in Yohualichan, Cuetzalan, Mexico
ISSNe: 2448-7368   |   ISSN: 0186-4394
PDF

Keywords

traditional cornfield
food security
traditional knowledge
technology

How to Cite

Bonilla López, A., Cruz-León, A., Damián Huato, M. Ángel, & Ramírez Valverde, B. (2016). Indigenous knowledge systems and technologies in Yohualichan, Cuetzalan, Mexico. Revista De Geografía Agrícola, (56), 25–31. https://doi.org/10.5154/r.rga.2016.56.004

Abstract

Surveys were applied to members of the Union of Tosepan Titataniske Cooperatives in communities of Cuetzalan municipality, Puebla, about the knowledge and technology that they as indigenous people retain to generate food on their land. The inhabitants of this area know the land they work intimately, easily identifying in Nahuatl its physical and fertility properties. Average annual corn yields are 1.57 t/ha. Their crops are subject to the soil and climate factors of the region, such as strong winds, rains and high slopes. Their knowledge and technology that shows how to work in the field to produce food have endured over the years in these communities.

https://doi.org/10.5154/r.rga.2016.56.004
PDF

References

Argueta, A., M. Gómez y J. Navia. 2012. Conocimiento tradicional, innovación y reapropiación social. Siglo XXI Ed. México, pp. 9-117.

Báez, L. 2004. “Nahuas de la sierra norte de puebla. Pueblos indígenas del México contemporáneo”. Comisión Nacional para el Desarrollo de los Pueblos Indígenas (CDI), p. 8.

Barkin, D. 1998. Riqueza, pobreza y desarrollo sustentable. México, Editorial Jus y Centro de Ecología y Desarrollo. ISBN: 9687671041, versión electrónica.

Damián, H. M. A.; A. Cruz L., B. Ramírez V.; O. Romero A.; S. Moreno L. y L. Reyes M. 2010. Maíz, alimentación y productividad: modelo tecnológico para productores de temporal de México. Artículo. Puebla, México, p. 6.

Gómez, G. G.; J. L. Ruíz G. y S. Bravo G. 1998. “Tecnología tradicional indígena y la conservación de los recursos naturales”. Conferencia presentada en el Encuentro Latinoamericano sobre Derechos Humanos y Pueblos Indios, Guatemala, Universidad de San Carlos, del 25 al 29 de mayo

Ibargüen, L. T. y G. Chapela. 2006. Biodiversidad y conocimiento tradicional en la sociedad rural. Capítulo VII. Conocimiento tradicional forestal en México. Centro de Estudios para el Desarrollo Rural Sustentable y la Soberanía Alimentaria (CEDRSSA). México, 299 p

Instituto Nacional de Estadística y Geografía (INEGI). Mapa digital de México. 2011. http://gaia.inegi.org.mx/mdm5/

Márquez, L. T. 1999. “Historias de Yohualichan y de la Cooperativa Tosepan Titataniske”. Cuetzalan, Puebla, pp. 16, 23.

Santos B. de Sousa. 2012. Una epistemiología del Sur, la reinversión del conocimiento y la emancipación social. 3ª reimpresión. Siglo XXI Ed. México. 368 p.

Tapia, N. P. 2008. Aprendiendo el desarrollo endógeno sostenible. Serie Cosmovisión y Ciencias 3. Agroecología. Universidad de Cochabamba (AGRUCO). Bolivia, pp. 19, 150-151-153.

Creative Commons License

This work is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License.

Copyright (c) 2016 Revista de Geografía Agrícola