Revista de Geografía Agrícola
Quality in varieties of organic coffee in three regions of Mexico
ISSNe: 2448-7368   |   ISSN: 0186-4394
PDF

Keywords

Coffea arabica
organic coffee
physical and sensorial analysis

How to Cite

Escamilla-Prado, E., Ruiz-Rosado, . O., Zamarripa-Colmenero, A., & González-Hernández, V. A. (2016). Quality in varieties of organic coffee in three regions of Mexico. Revista De Geografía Agrícola, (55), 45–55. https://doi.org/10.5154/r.rga.2015.55.004

Abstract

Amongst the important options to help coffee growers to face the constant crisis are both an organic production system and quality improvement. In this work, sensorial and physical qualities of 17 coffee varieties grown under organic conditions since 1998 were evaluated in experimental areas of the states of Veracruz, Oaxaca and Puebla. From August 2004 to March 2005, agroecological variables were collected, and ripe fruits were harvested and treated through a wet process. As per physical evaluation, a specialist board evaluated green coffee and carried out sensorial analysis of the beverage. The Blue Mountain variety was better evaluated in terms of agroindustrial yields, grain shape, grain size and cup tasting. Resistant varieties to Hemileia vastatrix such as Costa Rica and Colombia yielded more unwanted cups, which were especially astringents. Sensorial attributes such as fragrance, aroma, and after taste are given to all varieties in this piece of research. It is concluded that varietal factors influence the physical and sensorial characteristics of the coffee grown under organic management.

https://doi.org/10.5154/r.rga.2015.55.004
PDF

References

Alvarado A., G.; G. Moreno R. y H. Cortina G. 2002. “Caracteres agronómicos y resistencia incompleta a Hemileia vastatrix de progenies de Caturra x Híbrido de Timor”. En: Cenicafé 53(1):7-24.

Anzueto, F.; H. Peña y H. Jiménez. 1998. “Influencia de las variedades en la calidad de taza del café”. En: Revista Agricultura 1:19-25.

Astúa Román, G. y G. H. Aguilar Vega. 1997. “Prueba comparativa de las cualidades organolépticas de la bebida del Catimor T5175, Variedad Costa Rica 95, Caturra y Catuaí, en ocho regiones cafetaleras de Costa Rica”. En: Memoria XVIII Simposio Latinoamericano de Caficultura. San José, Costa Rica, Icafe/IICA/Promecafé, pp. 263-267.

Bertrand, B.; G. Aguilar; R. Santacreo y F. Anzueto. 1999. “El mejoramiento genético en América Central”. En: B. Bertrand y B. Rapidel (eds.). Desafíos de la caficultura en Centroamérica. San José, Costa Rica/Francia, IICA/Promecafé/CIRAD/IRD/CCCR, pp. 407-456

Castillo Zapata, J. y G. Moreno Ruiz. 1988. “La variedad Colombia: selección de un cultivar compuesto resistente a la roya del cafeto. Federación Nacional de Cafeteros de Colombia”. En: Cenicafé. Chinchina, Caldas. Colombia. 171 p.

Castillo Ponce, G.; S. Díaz Cárdenas; E. Escamilla Prado, y B. Rodríguez Padrón. 2000. “Cafeticultura en Veracruz y Tabasco: análisis integral, investigación y tecnología”. En Primer Foro SIGOLFOFundación Produce Veracruz. Veracruz, México. s.p.

Certimex (Certificadora Mexicana de Productos y Procesos Ecológicos, S. C.). 1998. Normas para la Producción y Procesamiento de Productos Ecológicos. Oaxaca, Universidad Autónoma Chapingo, 83 p.

Consejo Regulador del Café-Veracruz. 2002. Café Veracruz: Denominación de origen. Xalapa, Veracruz, Consejo Regulador del Café-Veracruz, 15 p.

García, E. 1988. Modificaciones al Sistema de Clasificación Climática de Köppen (para adaptarlo a las condiciones de la República Mexicana). México, Offset Larios, S. A., 217 p.

Gómez M., R. 2003. “Situación de la red café, oportunidades de desarrollo en México”. En: FIRA. Boletín informativo 519. Morelia, FIRA-Banco de México. 105 p.

Martínez Pérez, D.; E. Pérez Portilla; E. Escamilla Prado, J. G. Partida Sedas, F. J. García López, y S. Díaz Cárdenas. 2002. “La calidad del café en Veracruz, México”. Café y Cacao (3)2:12-14.

Pérez Pérez, J. R. y S. Díaz Cárdenas. 2000. El café, bebida que conquistó al mundo. México, Universidad Autónoma Chapingo. 151 p.

Pérez Portilla, E.; J. G. Partida Sedas y D. Martínez Pérez. 2005. “Determinación de las subdenominaciones de origen del café Veracruz (estudio preliminar)”. En: Revista de Geografía Agrícola 35:23-56.

Pohlan, J. 2002. “México y la cafeticultura chiapaneca. Reflexiones y alternativas para los caficultores”. Ecosur. Verlag, Shaker, 386 p.

Roozen, N. y F. VanderHoff. 2002. La aventura del comercio justo. Una alternativa de globalización por los fundadores de Max Havelaar. México, Atajo, 231 p.

Salazar, E.; R. Muschler; V. Sánchez y F. Jiménez. 2000. “Calidad de Coffea arabica bajo sombra de Eryith-rina poeppigiana a diferentes elevaciones en Costa Rica”. En: Agroforestería de las Américas 26:40-42

Santoyo Cortés, V. H.; S. Díaz Cárdenas y B. Rodríguez Padrón. 1995. Sistema agroindustrial café en México. Diagnóstico, problemática y alternativas. México, Universidad Autónoma Chapingo, 157 p.

Santoyo Cortés, V. H.; S. Díaz Cárdenas; E. Escamilla Prado y J. D. Robledo Martínez. 1996. Factores agronómicos y calidad del café. México, Universidad Autónoma Chapingo/Confederación de Productores de Café, 21 p.

Santoyo Cortés, V.H.; S. Díaz C., B. Rodríguez P. y J.R. Pérez P. 1994. Sistema agroindustrial café en México: diagnóstico problemática y alternativas (No. 338.17373 S5). Centro de Investigaciones Económicas, Sociales, Tecnológicas y Agroindustriales de la Agricultura Mundial. México. 157 p.

SCAA (Specialty Coffee Association of America). 2003. Cupping protocols. Long Beach, SCAA, 5 p.

Secretaría de Comercio y Fomento Industrial. 1996. Norma Mexicana NMX-F-551-1996. Café verde. Especificaciones y métodos de prueba. México, Secretaría de Comercio y Fomento Industrial, 29 p.

Secretaría de Economía. 2002. Norma Oficial Mexicana NOM-149-SCFI-2002. Café Veracruz. Especificaciones y métodos de prueba. México, Secretaría de Economía, 20 p.

Sosa Maldonado, L.; E. Escamilla Prado, and S. Díaz Cárdenas. 2004.“Organic Coffee”. In: J. N. Wintgens (ed.). Coffee: Growing, Processing, Sustainable Production. Weinheim, Wiley-VCH, pp. 339-354.

StatSoft Inc. 2003. Statistica. Data Analisis Software System. Versión n 6. http://www.statsoft.com

Universidad Autónoma Chapingo (UACh). 2005. Acciones de fomento productivo y mejoramiento de la calidad del café en México, 2004. Evaluación nacional externa. UACh (CRUO-Cenidercafé). Huatusco, Sagarpa/Consejo Mexicano del Café, 104 p.

Vandermeer, J. H. 2003. “The Coffee Agroecosystem in the Neotropics: Combining Ecological and Economic Goals”. In: Tropical Agroecosystems. United States of America, CRC Press, pp. 159-194.

Wintgens, J. N. 2004. “Factor influencing the quality of green coffee”. In: J. N. Wintgens (ed.). Coffee: growing, processing, sustainable production. Weinhein, Wiley-VCH, pp. 789-809.

Zamarripa Colmenero, A. y E. Escamilla Prado. 2002. Variedades de café en México: origen, características y perspectivas. Huatusco, CRUO-Universidad Autónoma Chapingo/Fundación Produce de Veracruz A. C., 39 p.

Creative Commons License

This work is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License.

Copyright (c) 2016 Revista de Geografía Agrícola