Revista de Geografía Agrícola
Rural territorial resources, short circuits and proximity between peri-urban agricultural spaces: the case of Mor-Mex.
ISSNe: 2448-7368   |   ISSN: 0186-4394
PDF

Keywords

Short circuits
proximity
territory
protected agriculture

How to Cite

Moreno Gayt´án, S. I., & Ávila Sánchez, H. . (2022). Rural territorial resources, short circuits and proximity between peri-urban agricultural spaces: the case of Mor-Mex. Revista De Geografía Agrícola, (68), 133–156. https://doi.org/10.5154/r.rga.2019.68.09

Abstract

The article analyzes the different scales in which the short circuits work to supply food in the central region of Mexico. In local level, small producers recover the agricultural production through protected agriculture and food with commercial value that could guarantee better economic incomes. From a regional scale, they build strategies for a territorial agricultural reconfiguration that strengthens short food circuits; in addition, they ar-ticulate actions through a field of organizational, geographic and cultural proximity. It is important to mention that the qualitative information was obtained using ethnographic tools; the cartography came from the geo-positioning in the municipalities of the producers that participate in the regional short circuit Mor-Mex; the agricultural transformation areas were identified using satellite images to visualize the changes in the landscape and point the increase of the agricultural protected surface. In first place, the obtained results draw up a path to explain how the producers of the region adapt to techniques and knowledges to transform their productive systems. Likewise, the ability in the development of self-managed strategies is examined, and provide options of commercialization and marketing to the fruit and vegetables, and basic grains producers. In second place, the results inform how the short proximity circuits can be a component of productive potentiality in the new rural economies and in peri-urban areas.

https://doi.org/10.5154/r.rga.2019.68.09
PDF

References

AMAP-Associations pour le Maintien d’une Agriculture Paysanne. (S/F). Réseau des midi-pyrénées. (23 de junio de 2021). Obtenido de https://amapreseau-mp.org/textesde-reference

Andrade, C. (2013). “Las centrales mayoristas de abasto y los circuitos cortos en América Latina”, en Memoria del Seminario sobre Circuitos Cortos, Naciones Unidas. Agricultura familiar y circuitos cortos, Nuevos esquemas de producción, comercialización y nutrición. CEPAL, Organización Panamericana de la Salud, FAO. Chile. (02 febrero de 2021). Obtenido de https://repositorio.cepal.org/bitstream/handle/11362/36832/1/S2014307_es.pdf

Arvizu, E., et al. (2014). Análisis de producción y comercialización de hortalizas: caso del mercado de Huixcolotla, Puebla. Revista mexicana de ciencias

agrícolas, 5(4), 687-694. Obtenido de http://www.scielo.org.mx/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S2007-09342014000400012&lng=es&tlng=es.

Ávila, H. (2019). “Agricultura Urbana y Periurbana. Reconfiguraciones territoriales y potencialidades en torno a los sistemas alimentarios urbanos”. Investigaciones Geográficas. Boletín del Instituto de Geografía. No. 98. México: IGg-UNAM. DOI: https://doi.org/10.14350/rig.59785

Cavailhes, J., y Wavresky, P. (2007). “Les effets de la proximité de la ville sur les systèmes de production agricoles”. Agreste Cahiers, 2007. 41-47. Obtenido de http://agreste.agriculture.sg-ppd.maaf.ate.info/IMG/pdf/Influence_urb07-2.pdf

Cerdan, C. (2013). “La experiencia de los Sistemas Agroalimentarios Localizados (SIAL) en América Latina” en Memoria del Seminario sobre Circuitos Cortos, Naciones Unidas. Agricultura familiar y circuitos cortos, Nuevos esquemas de producción, comercialización y nutrición. CEPAL, Organización Panamericana de la Salud, FAO. Chile. Obtenido de https://repositorio.cepal.org/bitstream/handle/11362/36832/1/S2014307_es.pdf

Chiffoleau, Y., Millet-Amrani, S., Rossi, A., Rivera-Ferre, M., y Lopez-Merino, P. (2019). The participatory construction of new economic models in short food supply chains, en Journal of Rural Studies, Volumen 68. 182-190. Obtenido de https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S0743016718304157

Chiffoleau, Y., y Prevost, B. (2012). “Les circuits courts, des innovations sociales pour une alimentation durable dans les territoires”, Norois. 224. Obtenido de https://doi.org/10.4000/norois.4245

Cloke, P. (2006). “Conceptualizing rurality” in Cloke, Paul, Terry Mardsen y Patrick Mooney. Handbook of rural studies. London, SAGE Publications.

CNDH-Comisión Nacional de Derechos Humanos, México. (2020). Obtenido de https://www.cndh.org.mx/programa/39/derechos-economicos-sociales-culturales-yambientales

Constitución Política de los Estados Unidos Mexicanos. (2014). México. Obtenido de http://derechos.te.gob.mx/sites/default/files/marco_normativo/A5.pdf

Foodshed Alliance. (S/F). Connecting Food, Farms and the Environment. Obtenido de http://foodshedalliance.org/

Fournier, S., y Muchnik, J. (2012). El enfoque «SIAL» (Sistemas Agroalimentarios Localizados) y la activación de recursos territoriales. Agroalimentaria, 18(34), 133-144. Obtenido de https://www.redalyc.org/pdf/1992/199222712011.pdf

Google Earth Pro. (2005-2020). Obtenido de https://googleearth-pro-download.gosur.com/

INEGI- Instituto Nacional de Estadística y Geografía. (2018). “Áreas geoestadísticas municipales”. México. Obtenido de https://www.inegi.org.mx/app/ageeml/.

Lardon, S., y Loudiyi, S. (2014). “Agriculture et alimentation urbaines: entre politiques publiques et initiatives locales”, Géocarrefour. Vol. 89. https://doi.org/10.4000/geocarrefour.9362

Larroa Torres, R. M., y Rodas Sánchez Laura. (2016). “Gobernanza y territorialidad campesina. Los nopaleros de Milpa Alta” en Torres Salcido Gerardo (Coordinador), Territorios en movimiento, Sistemas agroalimentarios localizaos, innovación gobernanza, Ciudad de México, UNAM, Centro de Investigaciones sobre América latina y el Caribe (CIALC), p.p. 205-227.

Ley General de Salud y DOF-Diario Oficial de la Federación. (2019). México. (28 de abril de 2021). Obtenido de http://www.diputados.gob.mx/sedia/biblio/prog_leg/Prog_leg_LXIV/056_DOF_08nov19.pdf

LVIX Legislatura, Cámara de Diputados. (2020). Ley General del Derecho a la Alimentación Adecuada. Obtenido de http://sil.gobernacion.gob.mx/Archivos/Documentos/2014/05/asun_3114824_20140519_1398265938.pdf

Méndez, R. (2018). “Prácticas económicas alternativas y nuevas dinámicas urbanas: los grupos de consumo agroecológico” en Sanz Cañada, Javier y Javier Delgadillo Macías (coords.) Sistemas agroalimentarios de proximidad. Contextos rurubanos en México y España. Instituto de Investigaciones Económicas-UNAM; Consejo Superior de Investigaciones Científicas-Instituto de Economía, Geografía y Demografía.

Nilsson, K., Sick Nielsen, T., Aalbers, C., y Bell, S. (2014). “Strategies for Sustainable Urban Development and Urban-Rural Linkages, Research briefings” European Journal of Spatial Development. March. Obtenido de http://www.nordregio.se/Global/EJSD/Research briefings/article4.pdf

Panorama Agroalimentario, SIAP-Servicio de Información Agroalimentaria y Pesquera. (2020). México. Obtenido de https://www.inforural.com.mx/wp-content/uploads/2020/11/Atlas-Agroalimentario-2020.pdf

SIAP-Servicio de Información Agroalimentaria y Pesquera. (2005). Producción mensual agrícola. Obtenido de: https://nube.siap.gob.mx/avance_agricola/

SIAP-Servicio de Información Agroalimentaria y Pesquera. (2020). Producción mensual agrícola. https://nube.siap.gob.mx/avance_agricola/

Rallet, A. (2002) “L’économie des proximités. Propos d’étape”. Études et Recherches sur les Systèmes Agraires et Développement, 33: 11-25. Obtenido de https://hal.archives-ouvertes.fr/hal-01231641/document

Sanz, J., Lagoma, C., y Lozenko, A. (2018). “Los grupos y cooperativas de consumo agroecológico de Lavapiés, Madrid: Política, organización y gobernanza territorial” en Delgadillo-Macias, J., Sanz-Cañada., J. (Coordinadores). Sistemas Agroalimentarios locales de proximidad, Contextos rururbanos en México y España. UNAM, Instituto de Investigaciones Económicas. 43-72.

Sanz, J., y Yacamán, C. (2021). “Innovación y alimentación sostenible. Políticas y modelos cooperativos de logística y comercialización” en Mediterráneo Económico. No. 35. Colección Estudios Socioeconómicos.

Satterthwaite, D., y Tacoli, C. (2003). The urban part of rural development: the role of small and intermediate urban centres in rural and regional development and poverty reduction. International Institute for Environment and Development. pp. 13-14.

Secretaría de agricultura y desarrollo rural y DOF-Diario Oficial de la Federación. (2021). México. Obtenido de http://www.diputados.gob.mx/LeyesBiblio/ref/ldrs/LDRS_ref15_03jun21.pdf

SENASICA-Servicio Nacional de Sanidad, Inocuidad y Calidad Agroalimentaria. (2016). México. Obtenido de https://www.gob.mx/senasica/articulos/conoce-quees-la-agricultura-protegida?idiom=es

Torre, A. (2013). “Introduction, Natures urbaines: l’agriculture au coeur des Métropoles”, Paris, Demeter. Obtenido de https://metropolitiques.eu/IMG/pdf/Torre_Intro_Demeter_def.pdf

Torre, A. (2014). “L’agriculture de proximité face aux enjeux fonciers. Quelques réflexions à partir du cas francilien”, Espaces et sociétés 2014/3 (n° 158). 31-48. DOI https://doi.org/10.3917/esp.158.0031.

Torre, A., y Beuret, J. (2012). Proximités territoriales. París: Anthropos-Económica. Obtenido de http://journals.openedition.org/norois/4245 ; DOI : https://doi.org/10.4000/norois.4245

Woods, M. (2007). “Engaging the global countryside: globalization, hibridity and the reconstitution of rural place” Progress in Human Geography 31(4). SAGE Publications. DOI: https://doi.org/10.1177/0309132507079503

Creative Commons License

This work is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License.

Copyright (c) 2022 Revista de Geografía Agrícola