Textual
Small-scale farmers’ backyards in the State of Morelos
ISSNe: 2395-9177   |   ISSN: 0185-9439
PDF

Keywords

self-sufficiency
women
biodiversity
security and food culture

How to Cite

Cobo González, R., & Paz Paredes, L. . (2017). Small-scale farmers’ backyards in the State of Morelos. Textual, (70), 51–68. https://doi.org/10.5154/r.textual.2017.70.004

Abstract

This paper analyzes the multi-functional dimension of the small-scale farmer’s backyard in communities in several State of Morelos regions. This backyard, often called solar, huerta (orchard), or calmile in Náhuatl, is an area near the house where food, seasonings, medicinal plants and flowers are produced. Depending on the agricultural, ritual and family cycles, this place is also used for raising animals, as a storage area, and as a place for recreation, relaxation, get-togethers and lodging for pilgrims. It´s a place linked to the feminine universe, an extension of housework and care duties, which conserves and enhances the biodiversity of the zone, local knowledge and practices.   The variety of animal and plant species in the backyard is related to its size, the area’s climate, the type of soil and, above all, to the cultural tastes and traditions of the family and community. Despite modernity, urbanization, and population growth in locations near the urban centers, the families, mostly the women, have preserved the backyards, as they provide them with food security and a certain degree of autonomy from the market, environmental services (microclimates, water retention, soil improvement, carbon capture, and others), ornamental and medicinal plants, and occasionally some income from the small-scale sale of what is produced in it.

https://doi.org/10.5154/r.textual.2017.70.004
PDF

References

Colín, H., Hernández Cuevas A., Monroy R. (2012). El manejo tradicional y agroecológico en un huerto familiar de México, como ejemplo de sostenibilidad. En: Etnobiología 10(2), pp.12-28.

Estrada Martínez, E., Cibrián Tovar D. y Ortega Paczka R. (2012). Contexto socioeconómico del conocimiento micológico tradicional en la Sierra Nevada, México. En: Revista Mexicana de Ciencias Forestales Vol. 3 Núm.12, México, pp. 57-70.

Guzmán, E. 2004. Mujeres, trabajo y organización familiar: los traspatios de Ahuejotzingo, Morelos. En: Entre el corazón y la necesidad, microempresas familiares en el medio rural. B. Suárez y P. Bonfil (coords.). GIMTRAP/Fundación Ford, México, pp. 1-49.

Guzmán, E. 2005. Resistencia, permanencia y cambio. Estrategias campesinas de vida en el poniente de Morelos. UAEM/Plaza y Valdés. México.

Guzmán, E. 2009. Los productores campesinos de Morelos. Sobre estrategias y mercados. En: Buscando la vida. Productores y jornaleros migrantes en Morelos. K. Sánchez y A. Saldaña (coords.). UAEM/SEP-Promep. Morelos, pp. 19-59.

Morales, S. y E. Guzmán. 2015. Caracterización sociocultural de las milpas en dos ejidos del municipio de Tlaquiltenango, Morelos. Etnobiología 13 (2): 94-109.

Morayta, L. M. y A. Saldaña. 2014. El autoabasto en los patios de dos pueblos de tradición cultural indígena en el estado de Morelos. Etnobiología 12 (1): 45-59.

Morayta, et al. 2016. Patios, huertos y otros espacios en la tradición cultural indígena de Morelos y norte de Guerrero. Proyecto nacional Etnografía de las regiones indígenas de México en el nuevo milenio. Patrimonio biocultural, mimeo. Centro Nacional de las Artes (CNA)/ Instituto Nacional de Antropología e Historia (INAH). México.

Sánchez, V. 2011. El pueblo y sus huertas, transformaciones en los territorios primordiales de la cultura campesina. En: Gestión social y procesos productivos. E. Guzmán, N. Guzmán y S. Vargas. UAEM, Morelos, pp. 183-195

Creative Commons License

This work is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License.

Copyright (c) 2017 Rosario Cobo González, Lorena Paz Paredes