Revista Chapingo Serie Ciencias Forestales y del Ambiente
Obtención de cepas y producción de inóculo de cinco especies de hongos silvestres comestibles de alta montaña en el centro de méxico
ISSNe: 2007-4018   |   ISSN: 2007-3828
PDF

Keywords

In vitro culture
vegetative isolation
biomass production
growth rate
Flammulina mexicana
Lyophyllum aff. shimeji

How to Cite

Arana-Gabriel, Y. ., Burrola-Aguilar, C. ., Garibay-Orijel, R., & Franco-Maass, S. . (2014). Obtención de cepas y producción de inóculo de cinco especies de hongos silvestres comestibles de alta montaña en el centro de méxico. Revista Chapingo Serie Ciencias Forestales Y Del Ambiente, 20(3), 213–225. https://doi.org/10.5154/r.rchscfa.2014.04.017

Abstract

Strains of Psathyrella spadicea, Floccularia aff. luteovirens, Clitocybe squamulosa, Flammulina mexicana and Lyophyllum aff. shimeji were obtained, their sporomes use to be collected and consumed by inhabitants of the Nevado de Toluca, Mexico. The strains were studied in vitro on six culture media (DFA: Dog food agar, MA: Maize agar, PDA-PL: potato dextrose-peptone and yeast agar, EMA-PL: malt extract agar peptone and yeast, PDA and EMA) at 18 °C and 25 °C. Species satisfactorily developed at 18 °C, F. mexicana and L. aff. shimeji had the highest growth rate and biomass production. Flammulina mexicana only developed at 18 °C showing higher growth and biomass production on DFA. The strain of L. aff. shimeji grew at 18 and 25 °C, the highest growth rate was recorded on PDA at 18 °C and highest biomass production on EMA-PL at 18 °C. Regarding the best conditions for the in vitro development of mycelium, primary spawn was obtained from F. mexicana and L. aff. shimeji in wheat and sorghum. The highest density and percentage of covered mycelium were obtained using wheat substrate.

https://doi.org/10.5154/r.rchscfa.2014.04.017
PDF

References

Alvarado-Castillo, G., & Benítez, G. (2009). El enfoque de agroecosistemas como una forma de intervención científica en la recolección de hongos silvestres comestibles. Tropical and Subtropical Agroecosystems, 10, 531–539. http://redalyc.uaemex.mx/src/inicio/ArtPdfRed.jsp?iCve=93912996022

Boa, E. (2005). Los hongos silvestres: Perspectiva global de su uso e importancia para la población. Serie Productos forestales no madereros No. 17. Roma. Italia: FAO.

Chang, S. T., & Miles, P. G. (2004). Mushrooms: Cultivation, nutritional value, medicinal effect, environmental impact (2nd ed.). USA: CRC Press.

Cruz-Ulloa, B. S. (1995). Micorrizas un caso de simbiosis entre plantas y hongos. México: Colegio de Ciencias y Humanidades, UNAM.

Díaz, G., Flores, R., & Honrubia, M. (2009). Descripción de cultivos miceliares de Boletales neotropicales y europeos (Boletus grupo edulis, Boletellus y Suillus) y formación de primordios de B. edulis en cultivo puro. Revista Mexicana de Micología, 30, 1–7. http://www.redalyc.org/articulo.oa?id=88316009001

Franco, M. S., Burrola-Aguilar C., & Arana, G. Y. (2012). Hongos comestibles silvestres: Un recurso forestal no maderable del Nevado de Toluca. México: EON.

Gaitán-Hernández, R., Salmones, D., Pérez-Merlo, R., & Mata, G. (2006). Manual práctico del cultivo de setas, aislamiento, siembra y producción. México: Instituto de Ecología.

Garibay-Orijel, R. & Ruan-Soto, F. (2014). Listado de los hongos silvestres consumidos como alimento tradicional en México. In A. Moreno-Fuentes, & R. Garibay-Orijel (Eds.), La etnomicología en México, estado del arte. México: CONACYT- UAEH-UNAM.

Garibay-Orijel, R., Ruan-Soto, F., & Estrada-Martínez, E. (2010). El conocimiento micológico tradicional, motor para el aprovechamiento de los hongos comestibles y medicinales. In D. Martínez-Carrera, N. Curvetto, M. Sobal, P. Morales, & V. M. Mora (Eds.), Hacia un desarrollo sostenible del sistema de producción-consumo de los hongos comestibles y medicinales en Latinoamérica: Avances y perspectivas en el siglo XXI (pp. 243–270). México: Red Latinoamericana de Hongos Comestibles y Medicinales-COLPOS-UNSCONACYT- AMC-UAEM-UPAEP-IMINAP.

Ge, Z. W., Yang, Z. L., Zhang, P., Matheny, P. B., & Hibbett, D. S. (2008). Flammulina species from China inferred by morphological and molecular data. Fungal Diversity, 32, 59–68. http://www.kib.ac.cn/yjzwz/sdsys/zjytxyjz/ tnh_fblw/201201/P020120116392914990126.pdf

Harris, S. D. (2008). Branching of fungal hyphae: Regulation, mechanisms and comparison with other branching systems. Mycologia, 100(6), 823–832.

Holguín, M., & Suárez, C. (2011). Evaluación de medios de cultivo sintéticos y cereales para la producción de semilla de setas comestibles. Revista Colombiana de Ciencias Hortícolas, 5(1), 130–140. http://www.soccolhort.com/revista/pdf/magazin/Vol5/Vol.5%20No.1/Vol.5%20No.1.%20Art.11.pdf

Huerta, G., Martínez-Carrera, D., Sánchez, J. E., & Leal-Lara, H. (2009). Grupos de interesterilidad y productividad de cepas de Pleurotus de regiones tropicales y subtropicales de México. Revista Mexicana de Micología, 30, 31–42. http://www.redalyc.org/articulo.oa?id=88316009004

Jennings, D. H., & Lysek, G. (1999). Fungal Biology (2nd ed.). USA: Springer

Kusuda, M., Ueda, M., Konishi, Y., Matsuzawa, K., Shirasaka, N., Nakazawa, M., … Terashita T. (2004). Characterization of extracellular glucoamylase from the ectomycorrhizal mushroom Lyophyllum shimeji. Mycoscience, 45, 383–389. doi: https://doi.org/10.1007/s10267-004-0196-6

Mariaca, R., Silva, L. C., & Castaños, C. A. (2001). Proceso de recolección y comercialización de hongos comestibles silvestres en el Valle de Toluca, México. Ciencia Ergo Sum, 8, 30–40. http://www.redalyc.org/articulo.oa?id=10402004

Martínez-Carrera, D. (2002). Current development of mushroom biotechnology in Latin America. Micología Aplicada International, 14(2), 61–74. http://www.hongoscomestibles-latinoamerica.com/P/P/10.pdf

Mata, G., Salmones, D., & Gaitán-Hernández (2010). Basic and applied research on mushroom cultivation at the Institute of Ecology, Xalapa, México. In D. Martínez-Carrera, N. Curvetto, M. Sobal, P. Morales, & V. M. Mora (Eds.), Hacia un desarrollo sostenible del sistema de producciónconsumo de los hongos comestibles y medicinales en Latinoamérica: Avances y perspectivas en el siglo XXI (pp. 243–270). México: Red Latinoamericana de Hongos Comestibles y Medicinales-COLPOS-UNSCONACYT-AMC-UAEMUPAEP- IMINAP.

Miles, G. P., & Chang, S. (1997). Mushroom biology, concise basic and current developments word scientific. USA: Riverd Edge.

Moncalvo, J. M., Vilgalys, R., Redhead, S. A., Johnson, J. E., James, T. Y., Aime, M., … Miller, O. K. (2002). One hundred and seventeen clades of euagarics. Molecular Phylogenetics & Evolution, 23, 357–400. doi: https://doi.org/10.1016/S1055-7903(02)00027-1

Motic China Group Co., Ltd. (2001-2004). Motic Images Plus version 2.0. Multi language version. China: Autor.

Ohta, A. (1994). Production of fruit-bodies of a mycorrhizal fungus, Lyophyllum shimeji, in pure culture. Mycoscience, 35, 147–151. doi: https://doi.org/10.1007/BF02318492

Ohta, A. (1998). Culture conditions for commercial production of Lyophyllum shimeji. Transactions of the Mycological Society of Japan, 39, 13–20.

Prosser, J. I., & Tough, A. J., (1991). Growth mechanisms and growth kinetics of filamentous microorganisms. Critical Reviews in Biotechnology, 10(4), 253–274. doi: https://doi.org/10.3109/07388559109038211

Rahardjo, Y. S., Weber, F. J., Le Comte, P. E., Tramper, J., & Rinzema, A. (2002). Contribution of aerial hyphae of Aspergillus oryzae to respiration in a model solid-state fermentation system. Biotechnology and Bioengineering, 78(5), 539–544. doi: https://doi.org/10.1002/bit.10222

Ríos, M., Hoyos J., & Mosquera, S. (2010). Evaluación de los parámetros productivos de la semilla de Pleurotus ostreatus propagada en diferentes medios de cultivo. Biotecnología en el sector Agropecuario y Agroindustrial, 8(2), 86–94. http://www.scielo.org.co/pdf/bsaa/v8n2/v8n2a12.pdf

Rodrigues, M. M., Paccola-Meirelles L. D., De Jesús, T. F., & Kazue N. I. (2009). Influence of Flammulina velutipes mycelia culture conditions on antimicrobial metabolite productMycoscience, 50, 78–81. doi: https://doi.org/10.1007/s10267-008-0447-z

Sánchez, J., & Royse, D. (2001). La biología y el cultivo de Pleurotus spp. (1a ed.). México: ECOSUR.

Santiago-Martínez, G., Estrada-Torres, A., Varela, L., & Herrera, T. (2003). Crecimiento en siete medios nutritivos y síntesis in vitro de una cepa de Laccaria bicolor. Agrociencia, 37, 575–584. http://www.colpos.mx/agrocien/Bimestral/2003/nov-dic/art-3.pdf

Suárez, A. C., & Nieto, I. V. (2013). Cultivo biotecnológico de macrohongos comestibles: Una alternativa en la obtención de nutracéuticos. Revista Iberoamericana de Micología, 30(1), 1–8. doi: https://doi.org/10.1016/j.riam.2012.03.011

Stamets, P. (2000). Growing gourmet and medicinal mushrooms (3rd ed.), China: Ten Speed Press.

Statpoint Technologies, Inc. (2009). Statgraphics® Centurion XVI. USA: Autor.

Vašutová, M. (2008). Taxonomic studies on Psathyrella sect. spadiceae. Czech Mycology, 60(2), 137–171. https://web.natur.cuni.cz/cvsm/CM60201.pdf

Vázquez-García, A., Santiago-Martínez G., & Estrada-Torres A. (2002). Influencia del pH en el crecimiento de quince cepas de hongos ectomicorrizógenos. Anales del Instituto de Biología, Serie Botánica, 73, 1–15. http://www.redalyc.org/pdf/400/40073101.pdf

Villegas, E. V., Pérez, A., & Arredondo, C. (2007). Evaluación del crecimiento de Lentinula edodes en medios de cultivos sólidos para la producción de micelio como inóculo. Revista Colombiana de Biotecnología, 9(2), 56–63. http://www.revistas.unal.edu.co/index.php/biotecnologia/article/view/715

Visnovsky, S. B., Cummings, N., Guerin-Laguette, A., Wang, Y., Yamada, A., Kobayashi, H., …Pitman, A. R. (2014). Detection of the edible ectomycorrhizal fungus Lyophyllum shimeji colonising seedlings of cultivated conifer species in New Zealand. Mycorrhiza, 24(6), 453–463. doi: https://doi.org/10.1007/s00572-013-0552-5

Yamanaka, K., Namba, K., & Tajiri, A. (2000). Fruit body formation of Boletus reticulatus in pure culture. Mycoscience, 41, 189–191. doi: https://doi.org/10.1007/s00572-013-0552-5

Creative Commons License

This work is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License.

Copyright (c) 2014 Revista Chapingo Serie Ciencias Forestales y del Ambiente