Abstract
Agroforestry is an old land-use practice that has undergone significant change in the community of El Fortín, municipality of Atzalan, Veracruz. While the agroforestry systems once had a wide variety of components, they have been simplified into single-crop coffee, citrus fruit and banana systems, resul¬ting in an overuse of natural resources and increased poverty and migration. In light of this problem, this research analyzed the existing Agroforestry Systems (AFS) in the study area, using the Diagnosis and Design Methodology (D & D), in order to propose modifications and make new agroforestry design proposals. As a result, we proposed three new agroforestry systems, along with suggestions for better or new management practices. The species proposed are: gmelina (Gmelina arborea), allspice (Pi¬mienta dioica), soursop (Annona muricata), Mexican sarsaparilla (Smilax aristolochiaefolia), mountain immortelle (Erythrina poeppigiana) and signal grass (Brachiaria decumbens). These proposed chan¬ges are backed by ex-post and ex-ante financial assessments made for all systems studied for a 20- year period. We demonstrated through these assessments that these systems can provide additional income to reduce poverty and migration, plus conserve more natural resources in the study area. The ex-ante agroforestry systems (agrosilvicultural and silvopastoral) exceeded by more than 80 % the net income obtained by the ex-post systems.
References
Ávila, M. & Minae, S. (1992). Diagnosis and desing ICRAF develops a methodology for planning agroforestry research. Agroforestry Today, 3 (3), 8-11.
Bene, J. G., Beall, H. W. & Coste, A. (1977). Trees, Food and People. (1st ed.), Ottawa, Canada: IDRC
Centro de Estudios de las Finanzas Públicas. (2001). El mercado del café en México. (Palacio Legislativo de San Lázaro). http://www.cefp.gob.mx/intr/edocumentos/pdf/cefp/cefp0542001.pdf
Combe, J. & Budowski, G. (1979). Classification of agroforetry techniques. En de las Salas, G. (ed.), Proceedings of the Workshop on Agroforestry Systems in Latin America (pp. 17-47). Turrialba: CATIE
Coss B. R. (2006). Análisis y evaluación de proyectos de inversión. México: Limusa.
FAO. (1984). Sistemas agroforestales en América Latina y el Caribe. Santiago de Chile: Oficina Regional para América Latina y el Caribe.
Gobierno Federal de México. (2005). Enciclopedia de los Municipios de México: Estado de Veracruz. http://www.e-local.gob.mx/work/templates/enciclo/veracruz/municipios/30023a.htm
Hernández, A. F. (2010). Diseño, establecimiento, manejo y evaluación financiera del sistema agroforestal mezquite-maguey con forrajeras de corte en el poblado de Xaltocan, Estado de México. (Tesis inédita de Maestría). Texcoco, Estado de México. Universidad Autónoma Chapingo.
Hernández, I., Simón, L. & Duquesne, P. (2001) Evaluación de las arbóreas Albizia lebbeck, Bauhinia purpurea y Leucaena leucocephala asociadas con pasto bajo pastoreo. En Sanchez, M. D. y Rosales M., Agroforestería para la producción animal en América Latina- II (pp. 123-140). Roma: FAO.
International Center for Research in Agroforestry. (1993). Annual report. http://www.worldagroforestry.org/downloads/publications/PDFs/B13989.PDF
International Center for Research in Agroforestry. (1998). Una introducción al diagnostico y diseño agroforestal. http://pdf.usaid.gov/pdf_docs/PNABC637.pdf
Krishnamurthy, L. (1998). Agroforestería. En Red Gestión de Recursos Naturales (p. 3). México: Fundación Rockefeller.
Krishnamurthy, L. & Uribe, G. M. (2003). Introducción a la Agroforestería para el Desarrollo Rural. Alternativas Productivas. México: CECADESU-SEMARNAT.
López, E. & Musalem, M. A. (2007). Sistemas agroforestales con cedro rojo, cedro nogal y primavera, una alternativa para el desarrollo de plantaciones forestales comerciales en Los Tuxtlas Veracruz, México. Revista Chapingo, Serie Ciencias Forestales y del Ambiente, 13(1), 69-66.
Lundgren, B. O. & Raintree, J. B. (1982). Sustained agroforestry. En Nestel, B. (ed.), Agricultural Research for Development: Potentials and Chalenges in Asia (pp 37-49). The Hague, the Netherlands: ISNAR.
Montiel, A. (2004). Opciones Agroforestales para el desarrollo sostenible de la agricultura en el Estado de Michoacán. (Tesis inédita de Maestría). Universidad Autónoma Chapingo. Texcoco, Estado de México.
Musalem, M. A. (2002). Sistemas agrosilvopastoriles: una alternativa de desarrollo rural sustentable para el trópico mexicano. Revista Chapingo, Serie Ciencias Forestales y del Ambiente, 8(02), 91-100.
Naranjo, L. G. (2001). Sistemas Agroforestales para la producción pecuaria y la conservación de la biodiversidad. En Sanchez, M. D. y Rosales M., Agroforestería para la producción animal en América Latina-II (pp. 13-28). Roma: FAO.
Nahed, T. J., Alemán, S. T., Jiménez, F. G., López Tirado, Q., Grande, C. D., Aluja, S. A., Sanguinez, G. L., Pérez Gil, R. F. & Parra, V. M. (2001). Estudio para desarrollar sistemas agrosilvopastoriles: experiencias en la región Maya – Tzotzil. En Sanchez, M. D. y Rosales M., Agroforestería para la producción animal en América Latina-II (pp. 343-363). Roma: FAO. http://www.fao.org/DOCREP/006/Y4435S/y4435s0s.htm
Nair, P. K. R. (1985). Classification of agroforestry systems. Agroforestry systems, 3(2), 97-128.Ospina, A. (2004). Propuesta metodológica de clasificación agroforestal.
Palomenque, E. (2009). Sistemas agroforestales. http://www.monografias.com/trabajos-pdf2/sistemas-agroforestales/sistemas-agroforestales.pdf
Raintree, J. B. (1990). Theory and practice of agroforestry diagnosis and design. En Macdicken, K. G.; Vergara, N. T. Agroforestry Classification and management (pp. 58-97). New York: Jhon Wiley.
Rojas, G. (1995). Análisis de factibiliad financiera de una plantación comercial de cedro rojo (Cedrela Odorata L.) en sistemas agroforestales en los Tuxtlas, Ve¬racruz. (Tesis inédita de Licenciatura). Universidad Autónoma Chapingo. Texcoco, Estado de México.
Sullivan, G. M., Huke, S. M. & Fox, J. M. (1992). Economic evaluation of agroforestry systems of cacao (Theobroma cacao) with laurel (Cordia alliodora) and poró (Erythrina poeppigiana) in Costa Rica. En Financial and economic analyses of agroforestry systems: Proceedings of a workshop held in Hawaii, USA (pp. 174-187). Hawaii: Editorial Paia.
Sánchez, H. R. F. (2010). Diseño de un sistema agroforestal de higuerilla (Ricinus communis L.). (Tesis inédita de Maestría). Universidad Autónoma Chapingo. Texcoco, Estado de México.
Sosa, L. (1997). Evaluación de plantaciones de cedro rojo (Cedrela Odorata, L.) y caoba (Swietenia macrophila King) en sistemas agroforestales en el área de bosque modelo, al este de la Reserva de la Biosfera de Calakmul, Campeche. (Tesis inédita de Licenciatura). Universidad Autónoma Chapingo. Texcoco, Estado de México.
Uribe, G. M. (1999). Caracterización agronómica del sistema tradicional agroforestal café-plátano-cítricos en el Municipio de Tlapacoyán, Veracruz. (Tesis inédita de Maestría). Universidad Autónoma Chapingo. Texcoco, Estado de México.
![Creative Commons License](http://i.creativecommons.org/l/by-nc/4.0/88x31.png)
This work is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License.
Copyright (c) 2012 Revista Chapingo Serie Ciencias Forestales y del Ambiente