Revista Chapingo Serie Agricultura Tropical
Morphological components and nutritional and anthocyanin content in hydroponic green fodder based on native corn and purple corn
ISSNe: 2954-3886
PDF

Keywords

Biomass
harvesting
chemical analysis
animal feed

Categories

How to Cite

Domínguez Escorcia, E., Bernal Muñoz, R., Hernández Díaz, R., López Mejía, O. A., Macías García, J. L., Rodríguez Castañeda, E. L., & Peña Escalona, F. L. (2024). Morphological components and nutritional and anthocyanin content in hydroponic green fodder based on native corn and purple corn. Revista Chapingo Serie Agricultura Tropical, 4(2). https://doi.org/10.5154/r.rchsat.2024.04.10

Abstract

Hydroponic green fodder (HGF) technology is an alternative for livestock feeding during periods of drought,
since it is produced under controlled conditions in a short period of time. Under rainfed conditions, HGF
is produced with colored corn varieties and fertilization is used to improve its nutritional quality and its
anthocyanin content. This research aimed to evaluate two factors and their interaction. Factor A: four varieties
and factor B: two fertilization doses in the production of hydroponic green fodder. Productive, bromatological
and anthocyanin content variables were evaluated. It was found that fertilization of purple corn HGF had an
effect on stalk length, but not on leaf length (P ≥ 0.05). Grain accounted for the highest biomass weight, and the
HGF of light purple and purple corns had greater weight in the stalk with leaves and root components. The ratio
of stalk with leaves, grain and root was 2:7:1. The HGF based on purple corn with fertilization outperformed the
rest of the treatments (P ≤ 0.05) in biomass yield per kilogram of corn. The effect of fertilization application on
the quality of the HGF was reflected in almost all bromatological variables and anthocyanins were present in
the HGF of light purple and purple corns in quantities of 118.5 and 305.0 mg·kg-1

https://doi.org/10.5154/r.rchsat.2024.04.10
PDF

References

Abdel-Aal, M. P., Young, J. C., & Rabalski, I. (2006). Anthocyanin composition in black, blue, pink, purple and red cereal grains. Journal of Agricultural and Food Chemistry, 54, 4696-4704. https://doi.org/10.1021/jf0606609

Agama-Acevedo E., & Salinas-Moreno, G., Pacheco-Vargas, L., Bello Pérez, A. (2011). Características físicas y químicas de dos razas de maíz azul: Morfología del almidón. Rev. Mex. Cienc. Agríc. 2:317-329.

ASERCA (2016). Agencia de Servicios a la Comercialización y Desarrollo de Mercados Agropecuarios. Perspectivas agrícolas. 2015-2024. Cereales. Claridades Agropecuarias 269:3:11

AOAC (2010) Official Methods of Analysis of Association of Official Analytical Chemists. 18th Edition, Washington, DC. Calderón Peñuela J. L., & Leal Cuellar, S. (2024). Estrategias para la comercialización internacional del ensilaje de forraje verde hidropónico colombiano en Estados Unidos. Trabajo de Grado. Universidad Piloto de Colombia. Facultad de Ciencias Sociales y Empresariales Programa de Negocios Internacionales Bogotá D. C. http://repository.unipiloto.edu.co/handle/20.500.12277/13971

Cuesta, B. T., & Machado, P. R. (2009). Producción y evaluación de la calidad nutricional del forraje verde hidropónico (FVH) a base de maíz (Zea mays) como alternativa para la alimentación de pollos de engorde en la Estación Ambiental Tutunendo, Chocó, Colombia. Instituto de Investigaciones Ambientales del Pacífico «John Von Neumann» Bioetnia. 2009; 6 (2): 127-34.

Chavarría-Torrez, A., & Castillo-Castro, S. (2018). El forraje verde hidropónico (FVH), de maíz como alternativa alimenticia y nutricional para todos los animales de la granja. Revista Iberoamericana de Bioeconomía y Cambio Climático, 4(8), 1032-1039. https://doi.org/10.5377/ribcc.v4i8.6716

Di Rienzo, J. A., Casanoves F., Balzarini M. G., González L., Tablada M., Robledo C. W., & InfoStat® versión 2020 (2020) Centro de Transferencia InfoStat®, FCA, Universidad Nacional de Córdoba, Argentina. http://www.infostat.com.ar.

Elizondo, J. (2005) Forraje verde hidropónico. Una alternativa para la alimentación animal. Revista ECAG informa. (32): 36-39.

Espinosa-Trujillo, E., Mendoza-Castillo, M. del C., Castillo-González, F., Ortiz-Cereceres, J., Delgado-Alvarado, A., & Carrillo-Salazar, A. (2009). Acumulación de antocianinas en pericarpio y aleurona del grano y sus efectos genéticos en poblaciones criollas de maíz pigmentado. Revista fitotecnia mexicana, 32(4), 303–309. https://doi.org/10.35196/rfm.2009.4.303-309

FAO (Organización de las Naciones Unidas para la Alimentación y la Agricultura). (2001). Forraje verde hidropónico: manual técnico. Oficina Regional de la FAO para América Latina y el Caribe. Santiago, Chile. 55 p.

García-Carrillo, M., Salas-Pérez, L., Esparza-Rivera, J. R., PreciadoRangel, P., & Romero Paredes, J. (2013). Producción y calidad fisicoquímica de leche de cabras suplementadas con forraje verde hidropónico de maíz Agronomía Mesoamericana, 24(1), 169-176. Retrieved January 20, 2023, from http://www.scielo.sa.cr/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S1659- 13212013000100015&lng=en&tlng=es.

García Rodríguez, J. G., Cervantes Ortiz, F., Ramírez Pimentel, J. G., Aguirre Mancilla, C., Rodríguez Pérez, G., Ochoa, F., & Mendoza Elos, M. (2017). Determinación de lisina, triptófano y proteína en germinados de maíz criollo y QPM. Revista mexicana de ciencias agrícolas, 8(4), 877890. https://doi.org/10.29312/remexca.v8i4.14.

Guillén-Sánchez, J., Mori-Arismendi, S., & Paucar-Menacho, L. M. 2014. Características y propiedades funcionales del maíz morado (Zea mays L.) var. Subnigroviolaceo. Sci. Agropec. 5:211-217.

Herrera-Torres, E., Cerrillo Soto, M. A., & Juárez Reyes, A. S. (2010). Efecto de tiempo de cosecha sobre el valor proteico y energético del forraje verde hidropónico de trigo. 35(4), 284– 289.

Juárez-López, P. H., Morales-Rodríguez, J., Sandoval-Villa, M., Gómez Danés, A. A., Cruz-Crespo, E., Juárez-Rosete, C. R., AguirreOrtega, J., Alejo, S. G., & Ortiz-Catón, M. (2013). Producción de Forraje Verde Hidropónico. Revista Fuente nueva época. Año 4, No. 13, abril - junio 2013 ISSN 2007 – 0713 pp 16-26.

Kong J. M., Chia L. S., Goh N. K., Chia T. F., & Brouillard R. (2003). Analysis and biological activities of anthocyanins, Phytochemistry, Volume 64, Issue 5., Pages 923-933, ISSN 0031-9422. https://doi.org/10.1016/S0031-9422(03)00438-2.

Lee Jungmin, R., Durst, W., & Wrolstad, R. E. (2005). Collaborators: Determination of Total Monomeric Anthocyanin Pigment Content of Fruit Juices, Beverages, Natural Colorants, and Wines by the pH Differential Method: Collaborative Study, Journal of AOAC INTERNATIONAL, Volume 88, Issue 5, 1 September 2005, Pages 1269–1278, https://doi.org/10.1093/jaoac/88.5.1269

Mendoza-Mendoza C. G. 2012. Las antocianinas del maíz: su distribución en la planta y producción. Tesis de Maestría. Colegio de Posgraduados. Montecillo Texcoco Estado de México. Narváez-Herrera, J. P., & Guerrero-Guerrero, E. M. (2022). Forraje verde hidropónico y organopónico de maíz como suplemento nutricional para ovinos del piedemonte amazónico. Revista de Investigación Agraria y Ambiental, 13(1), 253 – 266. https:// doi.org/10.22490/21456453.4535

Ramírez, C., & Soto, F. (2017). Efecto de la nutrición mineral sobre la producción de forraje verde hidropónico de maíz. Agronomía Costarricense, 41(2), 79-91. https://doi.org/10.15517/rac. v41i2.31301

Rodríguez V., J. P., & Veloz C., J. M. (2022). Realizar Análisis bromatológico del forraje verde hidropónico producido con tres soluciones nutritivas para la alimentación del ganado bovino. Tesis de licenciatura en Ingeniería Agropecuaria. Universidad de las Fuerzas Armadas. Santo Domingo de las Tsáchilas, Ecuador. 53 p. https://repositoriobe.espe.edu.ec/ server/api/core/bitstreams/0e76da81-3baa-4f4d-9dbb09f5b709e327/content

Salinas, M. Y., Soria, R. J., & Espinosa, T. E. (2010). Aprovechamiento y distribución de maíz azul en el Estado de México, 1ª ed. Instituto Nacional de Investigaciones Forestales, Agrícolas y Pecuarias, Folleto Técnico Núm. 42.

Salinas, M. Y., Cruz, C. F. J., Díaz, O. S. A., & Castillo, G. F. (2012) Granos de maíces pigmentados de Chiapas, características físicas, contenido de antocianinas y valor nutracéutico. Rev. Fototec. Mex. 35:33-41.

Soto-Bravo, F., & Ramírez-Víquez, C. (2018) Efecto de la nutrición mineral en el rendimiento y las características bromatológicas del forraje verde hidropónico de maíz. Pastos y Forrajes, vol. 41, núm. 2, 2018. Vargas-Rodríguez, C. F. (2008). Comparación productiva de forraje verde hidropónico de maíz, arroz y sorgo negro forrajero. Agronomía Mesoamericana, 19(2), 233-240.

Creative Commons License

This work is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License.

Copyright (c) 2024 Revista Chapingo Serie Agricultura Tropical