Abstract
Small-scale cattle ranching contributes to food security and the income of rural households through the sale of milk, calves, and cheese. This study aimed to characterize small-scale cattle ranching and identify the challenges it faces in the Isthmus of Tehuantepec region in the state of Oaxaca, Mexico. A mixed-methods approach was used, combining quantitative and qualitative data. Data were collected through interviews, workshops, participant observation, and a structured questionnaire. In the study area, the average production unit comprises no more than 22 hectares and 40 head of cattle. Artisan cheese production is more prevalent in Unión Hidalgo than in La Venta. Milk production can drop by up to one-third during the dry season. Participants identified the main challenges as severe droughts and low sale prices for their livestock products. In a context increasingly marked by prolonged droughts and the lack of fair markets, there is an urgent need for public policies aimed at promoting effective adaptation strategies to ensure the survival of small-scale cattle ranching in the region.
References
Apan-Salcedo, G. W., Nahed-Toral, J., Pérez-Luna, E., Piñeiro- Vázquez, Á., & Jiménez-Ferrer, G. (2022). Nivel de adopción de técnicas silvopastoriles en la Sierra Madre de Chiapas, México. Tropical and Subtropical Agroecosystems, 25, 1–15. https://www.revista.ccba.uady.mx/ojs/index.php/TSA/article/view/4001/1800
Bautista-Tolentino, M., López-Ortíz, S., Pérez-Hernández, P., Vargas- Mendoza, M., Gallardo-López, F., & Gómez-Merino, F. C. (2011). Sistemas agro y silvopastoriles en la comunidad el limón, municipio de paso de ovejas, Veracruz, México. Tropical and Subtropical Agroecosystems, 14(1), 63–76. https://www.revista.ccba.uady.mx/ojs/index.php/TSA/article/view/440/445
Cabrera-Toledo, J. M., Carballo-Carballo, A., & Aragón-Cuevas, F. (2015). Evaluación agronómica de maíces raza Zapalote chico en la región Istmeña de Oaxaca. Revista Mexicana de Ciencias Agrícolas, 11. https://doi.org/10.29312/remexca.v0i11.775
CONAGUA (2019). Sistema de Información Geográfica de Acuíferos y Cuencas (SIGACUA). https://www.gob.mx/conagua/acciones-y-programas/sistema-de-informacion-geografica-de-acuiferos-y-cuencas-sigacua
CONAGUA. (2022). Monitor de sequía. https://smn.conagua.gob.mx/es/climatologia/monitor-de-sequia/monitor-de-sequia-en-mexico
Cruz-Aguilar, R., Cruz-León, A., Uribe-Gómez, M., Ramírez-Valverde, B., Cuevas-Reyes, V., & Fernández-Rebollo, P. (2021). Socioeconomic analysis of peasant production units of the traditional silvopastoral system in the Sierra de Huautla Biosphere Reserve of Morelos. Revista Chapingo Serie Agricultura Tropical, 1(1). 3–17. http://dx.doi.org/10.5154/r.rchsat.2021.01.01
Cruz-Hernández, S., Torres-Carral, G., & Martínez-Hernández, A. (2018). Percepción del cambio climático entre la población en el Pacífico Sur Mexicano. En E. Velázquez Cigarroa y O. Castro Martínez. (coords.). Educación Ambiental y Sustentabilidad. Aportaciones Multidisciplinarias para el Desarrollo (pp. 333- 351). Universidad Autónoma Chapingo.
Enriquez, Q. J. F., Meléndez, N. F., Bolaños, A. E. D., & Esqueda, E. V. A. (2011). Producción y manejo de forrajes tropicales. INIFAP
FAO. (2015). Evaluación de resultados 2013. https://www.fao.org/mexico/programas-y-proyectos/evaluacion-y-analisis-de- politicas-publicas/es/
Gallardo-Chávez, A., Vargas-López, S., Bustamante-González, Á., Nahed-Toral, J., Ramírez-Bribiesca, E., & Casiano-Ventura, M. (2019). Riesgos climáticos y modos de vida de las familias productoras de ganado bovino en la costa chica, México. Tropical and Subtropical Agroecosystems, 22, 169–178. https://doi.org/10.1017/CBO9781107415324.004
Hernández, A., Domínguez, B., Cervantes, P., & Barrientos, M. (2018). Ganadería familiar en México y cambio climático. En A. Hernández y J. Salazar. (Eds.). La ganadería familiar en México. Un enfoque de sustentabilidad (pp. 71–120). CEDRSSA.
INEGI. (2022). Censo Agropecuario 2022. https://www.inegi.org.mx/programas/ca/2022/
López, A. (2020). Crisis ganadera en el Istmo por sequía: suman 52 reses muertas. El Universal. https://oaxaca.eluniversal.com.mx/municipios/18-02-2020/crisis-ganadera-en-el-istmo-por-sequia-suman-52-reses-muertas
López, A. (2024). Tras muerte de 500 reses, ganaderos se declaran en “emergencia” por ola de calor y sequía en Oaxaca. El Universal https://www.eluniversal.com.mx/estados/tras-muerte-de-500-reses-ganaderos-se-declaran-en-emergencia-por-ola-de-calor-y-sequia-en-oaxaca/
López-Santiago, N., Villegas-Aparicio, Y., Carrillo-Rodríguez, J. C., Castañeda-Hidalgo, E., Lozano-Trejo, S., & Martínez Gutiérrez, (2021). Assessment of natural resources in beef cattle production units, case: Guivicia Santa María Petapa, Oaxaca. Revista Chapingo Serie Agricultura Tropical, 1(1), 65-76. http://dx.doi.org/10.5154/.rchsat.2021.01.05
Magaña-Monforte, J. G., Ríos, A. G., & Martínez-González, J. C. (2006). Los sistemas de doble propósito y los desafíos en los climas tropicales de México. Arch. Latinoam. Prod. Anim., 14(3), 105–
https://www.researchgate.net/publication/28128771
Mora, H., Berdon, V., & Ramos, É. (2018). La ganadería familiar y el agroturismo en México. En A. Hernández y J. Salazar. (Eds.). La ganadería familiar en México (pp. 121–165). CEDRSSA.
Morgan, D. (1998). Practical Strategies for Combining Qualitative and Quantitative Methods: Applications to Health Research. Qualitative Health Research, 8 (3), 362–76. https://doi.org/10.1177/104973239800800307.
Nahmad, S., Nahón A., & Langlé, R. (2014). La visión de los actores sociales frente a los proyectos eólicos del Istmo de Tehuantepec. CIESAS.
Orantes-Zebadúa, M. Á., Platas-Rosado, D., Córdova-Avalos, V., De los Santos-Lara, M. C., & Córdova-Ávalos, A. (2014). Caracterización de la ganadería de doble propósito en una región de Chiapas, México. Ecosistemas y recursos agropecuarios, 1(1), 49-58. http://www.scielo.org.mx/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S2007-90282014000100006&lng=es&tlng=es
SAGARPA. (2017). Planeación agrícola nacional 2017-2030. Apartado sorgo mexicano. https://sursureste.org.mx/estudios/planeacion-agricola-nacional-2017-2030-apartado-aguacate-mexicano-2/
Salazar, J., & Noriega, E. (2018). Marco de referencia. En A. Hernández & J. Salazar. (Eds.). La ganadería familiar en México. Un enfoque de sustentabilidad (pp. 17–22). CEDRSSA. SEDAPA.(2016).PlanEstratégicoSectorialDesarrolloRuralSubsector
Pecuario. Subsector Pecuario 2016-2022. http://www.coplade.oaxaca.gob.mx/wp-content/uploads/2017/11/8.3_ pecuario.pdf
SIAP. (2025). Población ganadera. https://nube.siap.gob.mx/poblacion_ganadera/
SIAP. (2024). Panorama Agroalimentario 2018-2024. https://www.gob.mx/siap/acciones-y-programas/panorama-agroalimentario-258035
SIAP. (2020). Aanuario estadístico de la producción ganadera. Leche Bovino. https://nube.siap.gob.mx/cierre_pecuario/
Vázquez, G. V., & Zepeda, C. R. M. (2022). Lo que el viento no se llevó. El papel de los ganaderos en la promoción de la industria eólica en el Istmo de Tehuantepec, Oaxaca. Sociedad y Ambiente, (25), 1-25. https://doi.org/10.31840/sya.vi25.2587
Vázquez, G. V., Martínez, R. S. N., Antonia, P. O. M., & Rueda, A. J. C. (2020). Género, soberanía alimentaria y maíz en el Istmo de Tehuantepec, México. La Manzana de La Discordia, 15(1), 121–144. https://doi.org/10.25100/lamanzanadeladiscordia. v15i1.8692
Vega-García, J., Iturbe-González, A., & Martínez-García, C. (2024). Participación de las mujeres en la toma de decisiones en sistemas lecheros familiares. Revista Investigium IRE: Ciencias Sociales y Humanas, 15(1), 96-112. https://doi.org/10.15658/INVESTIGIUMIRE.241501.06
Villagómez, J. A., & Del Ángel-Pérez, A.. (2018). Ganadería y agricultura familiar en Maéxico. En A. Hernández y J. Salazar. (Eds.). La ganadería familiar en méxico. Un enfoque de sustentabilidad (pp. 23–70). CEDRSSA.
Villegas de Gante, A., Cervantes Escoto,. F., Cesín Vargas. A., Espinoza, Ortega. A., Hernández Montes. A., Santos Moreno. A., & Martínez Campos, Á. R. (2014). Atlas de los quesos mexicanos genuinos. Colegio de Postgraduados.

This work is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License.
Copyright (c) 2025 Revista Chapingo Serie Agricultura Tropical