Revista Chapingo Serie Agricultura Tropical
Caracterización de maíces locales de la región Frailesca de Chiapas: diversidad morfológica y productiva
ISSNe: 2954-3886
PDF

Palabras clave

diversidad genética
seguridad alimentaria
agricultura tradicional
patrimonio biocultural

Categorías

Cómo citar

Gómez Padilla, E. J., Llaven Martínez, J., Gómez Padilla , E., La O-Arias, M. A., & Guevara Hernández, F. (2024). Caracterización de maíces locales de la región Frailesca de Chiapas: diversidad morfológica y productiva. Revista Chapingo Serie Agricultura Tropical, 4(2), 1–16. https://doi.org/10.5154/r.rchsat.2024.04.04

Resumen

The diversity of local maize varieties in the Frailesca region of Chiapas is an important biocultural heritage,
resulting from centuries of co-evolution with local communities. Studying these maize varieties enhances
understanding of their genetic diversity and traditional knowledge, which in turn promotes sustainable
management strategies, conservation, and food security. This research was carried out during the springsummer cycle of 2022 in Villaflores, Chiapas, with the aim of characterizing 13 local maize varieties based on
phenological variables (flowering and maturity), morphological traits (height and biomass), and yield. Data was analyzed by principal component analysis (PCA) to reduce dimensionality. The resulting factor loadings were
used to perform hierarchical cluster analysis, grouping the varieties according to characteristics. Three principal
components (development, yield, and biomass) explained 89 % of the total variance, which emphasized its
importance in differentiating maize varieties. Cluster analysis identified three maize groups: Group 1 with a
long cycle and moderate biomass, Group 2 with low yield and short cycle, and Group 3 with high foliar biomass
and elevated yield. The diversity of traits in local maize varieties enriches traditional knowledge and fosters
sustainable management strategies, contributing to conservation and food security in the Frailesca region.

https://doi.org/10.5154/r.rchsat.2024.04.04
PDF

Citas

Anderson, R., Bayer, P. E., & Edwards, D. (2020). Climate change and the need for agricultural adaptation. Current Opinion in Plant Biology, 56, 197-202. https://doi.org/10.1016/j.pbi.2019.12.006

Arias-Yero, I., Guevara-Hernández, F., La O-Arias, M. A., & VillegasChávez, R. (2023). Caracterización de capitales tangibles en unidades de producción familiar con maíces locales en Chiapas, México. Universidad y Sociedad, 15(6), 446–455. https://www.researchgate.net/publication/379178948_CARACTERIZACION_DE_CAPITALES_TANGIBLES_EN_ UNIDADES_DE_PRODUCCION_FAMILIAR_CON_MAICES_LOCALES_EN_CHIAPAS_MEXICO

Aviles-Peñafiel, M. J., Montilla-López, Y. J., Nieto-Cañarte, C. A., & Yunda-Alvarez, F. E. (2022). Zonificación agroecológica del cultivo de maíz (Zea mays) y su adaptabilidad a posibles cambios climáticos en el cantón Buena Fe, provincia de Los Ríos. Ciencia Latina Revista Científica Multidisciplinar, 6(6), 6484–6501. https://doi.org/10.37811/cl_rcm.v6i6.3900

Barrera-Guzmán, L. A., Legaria-Solano, J. P., & Ortega-Paczka, R. (2020). Diversidad genética en poblaciones de razas mexicanas de maíz. Revista Fitotecnia Mexicana, 43(1), 121–125. https://doi.org/10.35196/rfm.2020.1.121

Caballero-Salinas, J. C., Moreno-Reséndez, A., Reyes-Carrillo, J. L., Garca-Valdez, J. S., Lpez-Báez, W., & Jimnez-Trujillo, J. A. (2017). Competencia del uso del rastrojo de maz en sistemas agropecuarios mixtos en Chiapas. Revista Mexicana de Ciencias Agrícolas, 8(1), 91–104. https://doi.org/10.29312/remexca.v8i1.74

Caballero-Salinas, J. C., Pizaña-Vidal, H. A., González-Cabañas, A. A., Núñez-Ramos, E., Aguilar-Cruz, F., & Ovando-Salinas, E. (2023). Composición morfológica y rendimientos de maíces nativos sin uso de agroquímicos en Chiapas, México. Siembra, 10(2), 2–15. https://doi.org/10.29166/siembra.v10i2.3997

Camacho-Villa, T. C., Aparicio-Sánchez, S., Costich, D. E., & VidalMartínez, V. A. (2024). Dinámicas de mantenimiento y de pérdida in situ del maíz raza Jala. Revista Mexicana de Ciencias Agrícolas, 15(1), 1-14. https://doi.org/10.29312/remexca.v15i1.3247

Castellanos-Domínguez, A. R. (2023). Maíz, identidad y nueva ruralidad. In R. A. Azarpalo-Dorantes & G. A. Ruiz-Muñoz (Eds.), Complejo ideológico cultural del maíz: Una aproximación interdisciplinar (pp. 103–121). Universidad Internacional AC. https://books.google.es/books?hl=es&lr=&id=g8LbEAAAQBAJ&oi=fnd&pg=PA103&dq=el+m a%C3%ADz+a+nivel+global&ots=_6hJ5FW6X1&sig=jS9 BVZ-G88sgw3yRB6iSQvVwpYg#v=onepage&q=el%20ma-%C3%ADz%20a%20nivel%20global&f=false

Centro Internacional de Mejoramiento de Maíz y Trigo (CIMMYT). (2012). Manual de determinación de rendimiento. CIMMYT. https://idp.cimmyt.org/publicacion/manual-deldeterminacion-de-rendimiento/

Comisión Nacional del Agua (CONAGUA). (2024). Resúmenes mensuales de temperaturas y lluvia. Secretaría de Medio Ambiente y Recursos Naturales (SEMARNAT) de México. https://smn.conagua.gob.mx/es/climatologia/temperaturas-y-lluvias/resumenes-mensuales-detemperaturas-y-lluvias

de la Mora-Orozco, C., Ruíz-Corral, J. A., Flores-López, H. E., Zarazúa-Villaseñor, P., Ramírez-Ojeda, G., Medina-García, G., Rodríguez-Moreno, V. M., & Chávez-Durán, A. A. (2017). Índices de cambio climático en el estado de Chiapas, México, en el periodo 1960-2009. Revista Mexicana de Ciencias Agrícolas, 7(13), 2523–2534. https://www.scielo.org.mx/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S2007- 09342016000902523&lng=es&nrm=iso

Delgado-Ruiz, F., Guevara-Hernández, F., & Acosta-Roca, R. (2018). Criterios campesinos para la selección de maíz (Zea mays L.) en Villaflores y Villa Corzo, Chiapas, México. CienciaUAT, 13(1), 123–134. https://doi.org/10.29059/cienciauat.v13i1.985

Departamento de Agricultura de los Estados Unidos (USDA). (2014). Claves para la taxonomía de suelos. USDA. https://www.nrcs.usda.gov/sites/default/files/2022-10/SpanishKeys-to-Soil-Taxonomy.pdf

Estrada, F., Mendoza-Ponce, A., Calderón-Bustamante, O., & Botzen, W. (2022). Impacts and economic costs of climate change on Mexican agriculture. Regional Environmental Change, 22, 126. https://doi.org/10.1007/s10113-022- 01986-0

Estrada-Urbina, J., Cantú-López, E., Molina-Moreno, J. C., & Estrada-Gómez, J. A. (2023). Madurez fisiológica en semillas de maíz (Zea mays L.) mediante marcadores morfológicos y el contenido de humedad. Agronomía Mesoamericana, 53269. https://doi.org/10.15517/am.2023.53269

Flores-Pérez, L., Chávez-Servia, J. L., Gil-Muñoz, A., SantacruzVarela, A., & Antonio-López, P. (2024). Sistemas de acceso e intercambio local de semillas en el altiplano central de México. Agricultura, Sociedad y Desarrollo, 21(2). https://doi.org/10.22231/asyd.v21i2.1596

Fonseca-Flores, M. A. (2022). La conservación de maíces locales desde la perspectiva sociotécnica en la Región Frailesca, Chiapas, México. [Tesis de doctorado en Ciencias en Desarrollo Rural Regional]. Universidad Autónoma Chapingo. https://repositorio.chapingo.edu.mx/items/5c01bcb2-328e-4f31-a266-1b766cd1cde0

Guevara-Hernández, F., Hernández-Ramos, M. A., BasterrecheaBermejo, J. L., Pinto-Ruiz, R., Venegas-Venegas, J. A., Rodríguez-Larrame, L. A., & Cadena-Iñiguez, P. (2019). Maíces locales; una contextualización de identidad tradicional. Revista de la Facultad de Ciencias Agrarias, 51(1), 369– 381. https://www.scielo.org.ar/scielo.php?pid=S1853-86652019000100026&script=sci_arttext&tlng=en

Guevara-Hernández, F., Ortiz-Pérez, R., Acosta-Roca, R., Ayan, L., La O, M., Hernández-Ramos, M., Pinto-Ruiz, R., Martínez, F., & Reyes-Sosa, M. B. (2022). Maíces locales de la Frailesca Chiapaneca: Diversidad, usos múltiples y distribución. Ediciones INCA y Unidad de divulgación científica-UnachUnicach-Red de Estudios para el desarrollo Rural A.C. https://www.researchgate.net/publication/358624571_MAICES_LOCALES_DE_LA_FRAILESCA_CHIAPANECA_ Diversidad_usos_multiples_y_distribucion

Guevara-Hernández, F., Rodríguez-Larramendi, L., Díaz-José, L., Pinto-Ruiz, R., Ley-de Coss, A., & Raj-Aryal, D. (2018). Actores y estrategias de la innovación tecnológica en la producción de maíz en Chiapas, México. Revista de la Facultad de Agronomía de La Universidad Del Zulia, 35(2), 223–247. https://produccioncientificaluz.org/index.php/agronomia/article/view/27273

Hair, J. F., Black, W. C., Babin, B. J., & Anderson, R. E. (2013). Multivariate data analysis. Pearson Education. Hernández-Ramos, M. A., Guevara-Hernández, F., Basterrechea Bermejo, J. L., Coutiño-Estrada, B., La O-Arias, M. A., & Pinto-Ruiz, R. (2020). Diversidad y conservación de maíces locales de la Frailesca, Chiapas, México. Revista Fitotecnia Mexicana, 43(4), 471. https://doi.org/10.35196/rfm.2020.4.471

Hurtado-Anchondo, J. R. (2019). Producción y calidad de biomasa de maíces para doble propósito (grano y rastrojo) en el altiplano de Puebla. [Tesis de maestría en Estrategias para el Desarrollo Agrícola Regional]. Colegio de Posgraduados. http://colposdigital.colpos.mx:8080/jspui/handle/10521/3163

Instituto Nacional de Estadística y Geografía (INEGI). (2024a). Geografía y medio ambiente. Edafología: Información geoespacial de la distribución de los principales tipos de suelos en México. INEGI. https://www.inegi.org.mx/temas/edafologia/#mapas

Instituto Nacional de Estadística y Geografía (INEGI). (2024b). Geografía y medio ambiente. Climatología. INEGI. https://www.inegi.org.mx/temas/climatologia/

International Union of soil Sciences (IUSS). (2015). World Reference Base for Soil Resources 2014, update 2015 International soil classification system for naming soils and creating legends for soil maps. FAO. chrome-extension://efaidnbmnnnibpcajpcglclefindmkaj/https://openknowledge.fao.org/server/api/core/bitstreams/bcdecec7-f45f-4dc5-beb1-97022d29fab4/content

Kost, M. A., Perales, H., Wijeratne, S., Wijeratne, A. J., Stockinger, E. J., & Mercer, K. L. (2020). Transcriptional differentiation of UV-B protectant genes in maize landraces spanning an elevational gradient in Chiapas, Mexico. Evolutionary Applications, 13(8), 1949-1967. https://doi.org/10.1111/eva.12954

Llaven-Martínez, J., Gómez-Padilla, E. J., Aguilar-Gallegos, A. L., Sánchez-Grajales, G., & Gómez-Padilla, E. (2023). Phenological and morphological characterization of local maize from the municipality of Villaflores- Chiapas, Mexico. Magna Scientia UCEVA, 3(2), 156–164. https://doi.org/10.54502/msuceva.v3n2a5

Macías-Uribe, C., & Alarcón-Rodríguez, N. M. (2021). Transición al libre comercio y erosión genética. El Proyecto Agrícola de México 1994- 2010. Revista de Geografía Agrícola, 66, 145–166. https://doi.org/10.5154/r.rga.2021.66.07

Martínez-Aguilar, F. B., Guevara-Hernández, F., Aguilar-Jiménez, C. E., Rodríguez-Larramendi, L. A., Reyes-Sosa, M. B., & la O-Arias, M. A. (2020). Physico-chemical and biological characteristics of the soil cultured with maize in conventional, agroecological and mixed systems in the Frailesca, Chiapas. Terra Latinoamericana, 38(4), 871-881. https://doi.org/10.28940/terra.v38i4.793

Reyes-Muro, L., Camacho-Villa, T. C., & Guevara-Hernández, F. (2013). Rastrojos: manejo, uso y mercado en el centro y sur de México. Instituto Nacional de Investigaciones Forestales. https://www.sidalc.net/search/Record/KOHAOAI-ECOSUR:56809/Description

Rivas, R. D. (2021). El maíz, fuente de cultura mesoamericana. Revista de Museología Kóot, 12, 44–53. https://doi.org/10.5377/koot.v0i11.10737

StatSoft Inc. (2014). Statistica: Data analysis software system, version 10. StatSoft Inc.

Creative Commons License

Esta obra está bajo una licencia internacional Creative Commons Atribución-NoComercial 4.0.

Derechos de autor 2024 Revista Chapingo Serie Agricultura Tropical