Revista Chapingo Serie Zonas Áridas
Response of corn hybrids to aflatoxins and charcoal rot under limited irrigation conditions
ISSNe: 2007-526X
rchszaV14n1
PDF

Keywords

Zea mays
Aspergillus flavus
Macrophomina phaseolina

How to Cite

Alvarado Carrillo, M., Díaz Franco, A., & Ortiz-Cháirez, F. E. (2015). Response of corn hybrids to aflatoxins and charcoal rot under limited irrigation conditions. Revista Chapingo Serie Zonas Áridas, 14(1), 23–28. https://doi.org/10.5154/r.rchsza.2015.03.001

Abstract

The shortage of water in the reservoirs of northern Tamaulipas can cause adecrease in yield and phytosanitary problems such as af latoxins (Aspergillus f lavus) and charcoal rot (Macrophomina phaseolina) in corn production. The aim of the study was to determine the response of 10 commercial corn hybrids to af latoxins and charcoal rot, and in terms of yield, under limited irrigation conditions with two irrigation applications. The evaluated hybrids were: Gorila, Gstar 8802, DK 3000, Pionner 30P49, P3097, Syngenta 8285, Pionner 30R50, Canguro, Garañón and Tech Ag 8535. The variables measured were plant height, yield, charcoal rot incidence, water use efficiency, and grain protein and af latoxin contamination level. The corn hybrids showed a similar response in af latoxin contamination level, grain protein and yield, averaging 2.8 μg·kg-1, 6.9 % and 7,318 kg·ha-1, respectively. Although Garañón had the highest water use efficiency value (2.31 kg·m-3), DK 3000, 30R50 and Canguro recorded the lowest charcoal rot incidence (25-35 %). In general, the corn hybrids showed good productivity with limited irrigation; however, charcoal rot may pose a threat to production.

https://doi.org/10.5154/r.rchsza.2015.03.001
PDF

References

Alvarado-Carrillo, M.; Díaz-Franco, A.; Delgado-Aguirre, E.; Montes-García, N. 2010. Impact of corn agronomic management on af latoxin (Aspergillus f lavus) contamination and charcoal stalk rot (Macrophomina phaseolina) incidence. Tropical and Subtropical Agroecosystems 12: 575-582.

Anguiano, R. G. L.; Guzmán P. D.; Vargas C. A. 2005. Inactivación de af latoxina B1 y af latoxicol por nixtamalización tradicional del maíz y su regeneración por acidificación de la masa. Salud Pública Mexicana 47: 369-375.

Beltrán, F. J.; Isakeit, T. 2004. Af latoxin accumulation in maize hybrids of different maturities. Agronomy Journal 96: 565-570.CERIB, 2012. Paquete tecnológico para maíz. Campo Experimental Río Bravo, Centro de Investigaciones del Noreste, INIFAP. México. pp: 15-16.

Claf lin, L. E.; Giorda, L. M. 2002. Stalks rots of sorghum. In: Leslie J. F. (ed.). Sorghum and Millets Diseases. Iowa Estate Press. Ames, Iowa, USA. pp: 181-190.

Cotty, P. J.; García, R. J. 2007. Inf luences of climate on af latoxin producing fungi and af latoxin contamination. International Journal of Food Microbiology 119: 10-115.

Díaz-Franco A; Montes-García N. 2008. La fitopatología en la región semiárida de Tamaulipas, México: Reseña histórica. Revista Mexicana de Fitopatología 26: 62-70.

Díaz-Franco A.; Salinas-García J.; Garza-Cano I.; Mayek-Pérez N. 2008. Impacto de labranza e inoculación micorrízica arbuscular sobre la pudrición carbonosa y rendimiento de maíz en condiciones semiáridas. Revista Fitotecnia Mexicana 31: 257-263.

Doubrava, N.; Blake, J. H. 2004. Sweet Corn Diseases. Clemson Extension. Clemson University. Publ. HGIC-2204. Clemson, SC, USA. 4 p.FDA. 2010. Bad Bug Book - Af latoxin. http://www.cfsan.fda.gob/chap41.html.

García, S.; Heredia, N. 2006. Mycotoxins in Mexico: Epidemiology, management, and control strategies. Micopathologia 162: 255-264.Girón-Calderón R. 1993. Maíz. In: Díaz-Franco A. (ed.). Enfermedades Infecciosas de los Cultivos. Trillas. México. pp: 19-34.

Kending, R. S.; Rupe, J. C.; Scott, H. D. 2000. Effect of irrigation and soil water stress on densities of Macrophomina phaseolina in soil and roots of soybean cultivars. Plant Diseases 84: 895-900.

Kirda, C.; Topcu, S.; Kaman, H.; Ulger, A. C.; Yazzici, A. 2005. Grain yield and N-fertilizer recovery of maize under deficit irrigation. Field Crops Research 43: 132-138.

Kucharek, T.; Raid, R. 2000. Some diseases of corn in Florida. Florida Coop. Ext. Serv./Inst. of Food and Agr. Sci., University of Florida. Circular-1130. Gainesville, FL, USA. 15p.

Návar, C. J. 2011. Water scarcity and degradation in the Rio San Juan watershed of Northeastern Mexico. Frontera Norte 23:125-150.

Reyes-Méndez C.; Cantú-Almaguer M.; De la Garza-Caballero M. 2013. Híbridos de maíz para el norte y centro de Tamaulipas. Folleto para Productores No. 23. Campo Experimental Río Bravo, INIFAP. México. 14 p.

Rodríguez-Del Bosque. 2006. Campo Experimental Río Bravo: 50 años de Investigación Agropecuaria en el Norte de Tamaulipas, Historia, Logros y Retos. Libro técnico No. 1. INIFAP, Campo Experimental Río Bravo. Río Bravo, Tam., México. 325 p.

Rodríguez-del-Bosque L.; Reyes-Méndez C.; Acosta-Núñez S., Girón-Calderón R.; Garza-Cano I.; García-Villanueva R. 1995. Control de af latoxinas en maíz en Tamaulipas. Folleto Técnico 17. Campo Experimental Río Bravo, INIFAP. México. 18 p.

SAGARPA, 2015. Servicio de información agroalimentario y pesquera. http://www.siap.gob.mx/index.

Salinas-García J.; Alvarado-Carrillo M.; Sánchez-de-la-Cruz R. 2006. Suelo y agua. En: Rodríguez-del-Bosque L. A. (ed.). Campo Experimental Río Bravo: 50 Años de Investigación Agropecuaria en el Norte de Tamaulipas, Historia, Logros y Retos. Libro Técnico No. 1. Campo Experimental Río Bravo, INIFAP. México. Pp: 147-162.

Secretaría de Salud. 2002. Norma oficial Mexicana NOM-188-SSA1. Productos y Servicios. Control de af latoxinas en cereales para consumo humano y animal. Especificaciones sanitarias. Diario Oficial, martes 15 de octubre. México. pp: 22-40.

Vasal, S. K. 2001. High quality protein corn. 2ª. Ed. In: Hallauer, A. R. (ed.). Specialty Corns. Iowa State University, Department of Agronomy. CRC Press. Ames, Iowa, USA. pp. 85-129.

Vázquez, C. M. G.; Escobedo M. D.; González C. A.; Turrent F. A. 2005. Contenido de proteína, lisina y triptófano en maíces de alta calidad proteínica (ACP) con diferente manejo agronómico. Agricultura Técnica en México 31: 191-202.

Creative Commons License

This work is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License.

Copyright (c) 2015 Revista Chapingo Serie Zonas Áridas