Revista Chapingo Serie Agricultura Tropical
Physicochemical analysis of a hydrolyzate biofertilizer for use in agriculture
ISSNe: 2954-3886
PDF

Keywords

Agronomía
fertilizantes
productos de plantas (Tesauros)
hidrolatos
caracterización fisicoquímica

Categories

How to Cite

Hernández Ramírez, V., Rosales Paredes, J. C., & Hernández Rodríguez, H. A. (2024). Physicochemical analysis of a hydrolyzate biofertilizer for use in agriculture. Revista Chapingo Serie Agricultura Tropical, 4(1), 1–11. https://doi.org/10.5154/r.rchsat.2023.04.02

Abstract

The use of biofertilizers and organic fertilizers in alternative agriculture helps reduce the environmental impact caused by the use of products in conventional agriculture. The use of hydrolyzates as biofertilizers, whose formulation contains macro and microelements, can improve crop productivity. The objective of this research was to physicochemically characterize a hydrolyzate biofertilizer through laboratory tests to provide a reliable alternative for nutrition for sustainable crops in the region of Sierra Norte, Puebla. The biofertilizer was made by integrating mineral and organic materials available in the region, monitoring physicochemical characteristics, and modifying the added amounts of each ingredient. The physical characteristics were dark brown color, liquid consistency, low viscosity, and absence of foam, indicating a correct and finished fermentation process. The chemical characteristics obtained were pH of 7.04 and electrical conductivity of 1.57 dS·m-1. The potassium (K+ ) content was 1000 ppm,NO3 of 1200 ppm, Na+ of 2100 ppm and a percentage of 12.5 % CaCO3 . This indicates that it can be used directly in any soil or in hydroponic solutions. In conclusion, the nutrient content and balance should be taken as a reference point in typical or common hydroponic nutrient solutions for alternative agriculture; nevertheless, it can be used in soil fertilization or plant fertilization.

https://doi.org/10.5154/r.rchsat.2023.04.02
PDF

References

Abascal Ponciano, G. A. (2018). Efecto de los ácidos carboxílicos como acondicionador de suelo Promesol® 5X y bioestimulante radicular Nutrisorb® L y micorriza Mycoral R en el suelo y la variedad de frijol Amadeus 77. [Tesis de licenciatura, Escuela Agrícola Panamericana, Zamorano, Honduras]. https:// bdigital.zamorano.edu/items/ed0774b7-d7e2-40b7-b0e4- fabd2127b1bf

Aguilar González, X., Ronquillo Cedillo, I., Ávila-Nájera, D. M., Rodríguez-Hernández, C., Pedraza Mandujano, J., & Martínez Jiménez, D. L. (2021). Riesgos a la salud por el uso de herbicidas. Producción Agropecuaria y Desarrollo Sostenible, 10(1), 23-33.

Ahmad, I., Usman Saquib, R., Qasim, M., Saleem, M., Sattar Khan, A., & Yaseen, M. (2013). Humic acid and cultivar effects on growth, yield, vase life, and corm characteristics of gladiolus. Revista Chilena de Investigaciones Agrarias, 73 (4), 339-344.

Albiach, R., Canet, R., Pomaresa, F., & Ingelmob, F. (2001). Organic matter components, aggregate stability and biological activity in a horticultural soil fertilized with different rates of two sewage sludges during ten years. Bioresource technology, 77(2), 109-114.

Alejandro Góngora, A. O. (2012). Utilización de un biofertilizante líquido en maíz (Zea mays L) bajo condiciones del trópico húmedo [Tesis de Maestría, Colegio de Postgraduados Campus Tabasco]. http://193.122.196.39:8080/xmlui/ handle/10521/758.

Arciniega, G. M. A., Peñuelas, C. L. I., & Cuadras, V. M. B. (2021). Manejo de envases vacíos de plaguicidas generados en actividades agrícolas en el norte de Sinaloa. Sociedad, permacultura y agricultura sustentable. Hacia una educación y cultura ambiental, 1(1), 176-187.

Black, C. A. (1986). Relaciones suelo-planta. 2da. ed. Nueva York, USA: 405 p.

Britannica, T. Editors of Encyclopedia (2023, September 20). Hydrolysis. Encyclopedia Britannica. https://www.britannica.com/science/hydrolysis

Campo Martínez, A. D. P., Acosta Sánchez, R. L., Morales Velasco, S. M., & Prado, F. A. (2014). Evaluación de microrganismos de montaña (mm) en la producción de acelga en la meseta de Popayán. Biotecnología en el Sector Agropecuario y Agroindustrial, 12(1), 79-87.

Canseco Martínez, D. A., Villegas Aparicio, Y., Castañeda Hidalgo, E., Carrillo Rodríguez, J. C., Robles, C., & Santiago Martínez, G. M. (2020). Respuesta de Coffea arabica L. a la aplicación de abonos orgánicos y biofertilizantes. Revista mexicana de ciencias agrícolas, 11(6), 1285-1298.

Carreño Meléndez, F., Vásquez González, A. Y., y González, G. V. (2019). Problemas sociales y ambientales por el uso de agroquímicos en Tenancingo, México. Tlatemoani: Revista académica de investigación, 10(31), 1-25.

Cremona, M. V., & Enríquez, A. S. (2020). Algunas propiedades del suelo que condicionan su comportamiento: El pH y la conductividad eléctrica. EEA Bariloche.

Encina Oliva, K. M. (2017). Escoria básica y carbonato de calcio en la recuperación de un suelo ácido de Tingo María, en maíz (Zea mays) PM 213 en invernadero. [Tesis de ingeniería, Universidad Nacional Agraria]. http://repositorio.lamolina.edu.pe/bitstream/handle/UNALM/2682/P36E55T. pdf?sequence=1&isAllowed=y

Flores, J., Caballero, C., & Moreira, M. A. (2008). Una interpretación aproximativa del concepto de Hidrólisis en estructuras peptídicas en un Curso de Bioquímica del IPC en el contexto de la Teoría de los Campos Conceptuales de Vergnaud. Revista de investigación, 32(64), 135-160.

Granada Torres, C. A., & Prada Millán, Y. (2015). Caracterización del lixiviado agroecológico a partir de residuos orgánicos de cultivos. Revista de Investigación Agraria y Ambiental, 6(2), 169-182. https://doi.org/10.22490/21456453.1414

Herrera Monroy, S., Herrera Monroy, M., & Rivera Ramírez, J. M. (2023). Systematic review on arbuscular mycorrhizal fungi and their ecological importance. Revista Chapingo Serie Agricultura Tropical, 3(2), 00-00. doi: https://doi.org/10.5154/r.rchsagt.2022.03.07

Higa, T., & Parr, J. F. (2013). Microorganismos Benéficos y efectivos para una agricultura y medio ambiente sostenibles. Maryland (USA): Centro internacional de Investigación de Agricultura Natural, Departamento de Agricultura de los Estados Unidos, 13(2), 128-135.

Hoyos Cabrera, J. L. (2006). Efecto de fertilización en drench en la productividad de rebrote en variedades de ají pimentón (Capsicum annuum L.) en la zona de Lamas. [Tesis de ingeniería. Universidad Nacional de San Martín]. http://hdl. handle.net/11458/864

Kebrom, T., Woldesenbet, S., Bayabil, H., García, M., Gao, M., Ampim, P., Awal, R., & Fares, A. (2019). Evaluation of phytotoxity of three organic amendments to collard greens using the seed germination bioassay. Environmental Science and Pollution Research. 26(6):5454-5462.

Lazo Burgos, F. D. L. M. (2018). Análisis comparativo de las características del proceso de pelado químico del tomate (Lycopersicon e hidróxido de potasio con hidróxido de amonio, Piura 2015. [Tesis de ingeniería, Facultad de Ingeniería y Arquitectura, Universidad César Vallejo]. https://hdl.handle. net/20.500.12692/86861

Luna, F. M. A., & Mesa, R., J. R. (2016). Microorganismos eficientes y sus beneficios para los agricultores. Revista científica Agroecosistemas [seriada en línea], 4(2), 31-40. Recuperado de http://aes.ucf.edu.cu/index.php/aes/index

Ohno, T. & Erich, MS (1990). Effect of wood ash application on soil pH and soil test nutrient levels. Agriculture, Ecosystems & Environment, 32 (3-4), 223-239. https://doi. org/10.1016/0167-8809(90)90162-7

Osaki, M., Shirai, J., Shinatom, T., & Tadano, T. 1995. Effects of ammonium and nitrate assimilation on the growth and tuber swelling of potato plants. Soil Science and Plant Nutrition. 41:709-719.

Ramírez Marrache, K., Florida-Rofner, N., & Escobar-Mamani, F. (2019). Indicadores químicos y microbiológicos del suelo bajo aplicación de microorganismos eficientes en plantación de cacao (Theobromacacao L.). Revista de Investigación e Innovación Agropecuaria y de Recursos Naturales, 6(2), 21-28.

Someshwar, A. V. (1996). Wood and combination wood‐fired boiler ash characterization. Journal of Environmental esculentum) utilizando hidróxido de sodio Quality, 25(5), 962-972. https://doi.org/10.2134/jeq1996.00472425002500050006

Torres, D., Mendoza, B., Marco, L. M., & Gómez, C. (2016), Riesgos de salinización y solidificación por el uso de abonos orgánicos en la depresion de Quíbor-Venezuela. Multiciencias. 16(2),133-142.

Torres, P. J. C., Aguilar, J. C. E., Vázquez, S. H., Solís, L. M., Gómez, P. E., & Aguilar, J. J. R. (2022). Evaluación del uso de microorganismos de montaña activados en el cultivo de rosas, Zinacantán, Chiapas, México. Siembra, 9(1), e3500. https://doi.org/10.29166/siembra.v9i1.3500

Trujillo Rugamas, J. A., Murgas Peñate, L. A., Reyes Orellana, H. M., & Sandoval-Sandoval, O. A. (2022). Evaluación de productos biológicos, botánicos y químicos viñeta verde para el control de nematodos en cultivo de tomate (Solanum lycopersicum). Producción Agropecuaria y Desarrollo Sostenible, 11(1), 95- 117. https://doi.org/10.5377/payds.v11i1.15221

Vega Oliva, C. (2017). Problemas ambientales y de salud derivados del uso de fertilizantes nitrogenados. [Tesis de Frado, Facultad de Farmacia de la Universidad Complutense]. http://147.96.70.122/Web/TFG/TFG/Memoria/CRISTINA%20 VEGA%20OLIVA.pdf

Creative Commons License

This work is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License.

Copyright (c) 2024 Revista Chapingo Serie Agricultura Tropical