Revista Chapingo Serie Agricultura Tropical
Identification of enterobacteria in the drinking water from the eastern part of the State of Mexico
ISSNe: 2954-3886
PDF

Keywords

Water
pollution
quality control

Categories

How to Cite

Loza-Rodríguez, H., Nava-Méndez, M. E., & Contreras-Nuñez, E. (2023). Identification of enterobacteria in the drinking water from the eastern part of the State of Mexico. Revista Chapingo Serie Agricultura Tropical, 3(1), 31–44. https://doi.org/10.5154/r.rchsagt.2023.03.03

Abstract

The microbial load of a drinking water sample is an indicator of biological contamination that puts the health of the people who consume it at risk human health of people that consume it, for this, it is essential to guarantee this resource quality, which is important for the domestic consumption and functioning and continuity of the agricultural and industrial activities. This research was aimed at analyzing the microbial burden in drinking water of the municipalities of Ecatepec, Nezahualcóyotl, La Paz and Chalco, of the eastern part of the State of Mexico, through the identification of total and fecal coliforms. 132 samples in triplicate of drinking water from five colonies of each municipality studied, were randomly analyzed, from which it was observed that, during the warm-dry season in 16 colonies of Nezahualcóyotl and Ecatepec, there was a microbial presence of total and fecal coliforms above the maximum permissible limit of the most probable number (MPN) that is 2 MPN/100 mL, while for the cold-humid season, 14 colonies exceeded the limit. During the morphological identification and isolation through Gram staining and methylene blue, the presence of Escherichia coli, Shigella and mesophilic aerobic microorganisms was found in the four municipalities analyzed. The high biological pollution values that were recorded, could be corelated to the increased incidence of gastrointestinal diseases present in the eastern part of the State of Mexico.

https://doi.org/10.5154/r.rchsagt.2023.03.03
PDF

References

Bain R, G. S. (2012 ). Accouting for Water Quality in Monitoring Acces to Safe Drinking-Water as Part of the Millennium Development Goals: Lessons from Five Countries . World Health Organ., 228-235. Recuperado de http://doi.org/10.2471/BLT.11.094284

Baker.S. (2018). Recent insigths into Shigella. Curr Opin Infect Dis, 449-454. Recuperado de http://doi.org/10.1097/QCO.0000000000000475

Bautista A, T. J. (2013). Calidad microbiológica del agua obtenida por condensación de la atmósfera en Tlaxcala, Hidalgo y Ciudad de México. Revista internacional de contaminación ambiental., 167 - 175. Recuperado de https://www.redalyc.org/pdf/370/37028275003.pdf

Belotserkovsky I, S. P. (2018). Shigella and Enteroinvasive Escherichia Coli. Curr Top Microbol Immunol. , 1 - 26. Recuperado de https://doi.org/10.1007/82_2018_104

Belotserkovsky I, S. P. (2018). Shigella and Enteroinvasive Escherichia Coli. Curr Top Microbol Immunol. , 1 - 26. Recuperado de https://doi.org/10.1007/82_2018_104

CAEM. (2019). Comisión del agua del Estado de México, Misión, visión y objetivos. Obtenido de CAEM, Misión, Visión y objetivos. Recuperado de https://caem.edomex.gob.mx

Bain R, G. S. (2012 ). Accouting for Water Quality in Monitoring Acces to Safe Drinking-Water as Part of the Millennium Development Goals: Lessons from Five Countries . World Health Organ., 228-235. Recuperado de http://doi.org/10.2471/BLT.11.094284

Calixto Flores, R., y Ramírez Sosa, I. (2022). La educación ambiental en las universidades pedagógicas: un estudio de las representaciones sociales del uso del agua. REVISTA ELECTRÓNICA EN EDUCACIÓN Y PEDAGOGÍA. La educación ambiental en las universidades perev.electron.educ. pedagog, 124-140. Recuperado de https://revedupe.unicesmag.edu.com/

Cázares Méndez, I., y Alcántara Araujo J. (2014). Análisis microbiológico de la calidad de agua de ciudad Netzahualcoyotl, acorde a la Norma Oficial Mexicana NOM 127- SSA-1994. Congreso Iberoamericano de Ciencia, Tecnología, Innovación y Educación. Recuperado de https://goo.su/LsxLGv

Clements A, Y. J. (2012). Infection strategies of enteric pathogenic Escherichia Coli. Gut Microbes, 71-87. Recuperado de https://doi.org/10.4161/gmic.19182

COFEPRIS. (2021). COFEPRIS. Agua (Normas). Gobierno de México. Obtenido de COFEPRIS. Recuperado de https://www.gob.mx/cofepris

CONAGUA. (2016). CONAGUA. LEYES. Gobierno de México. Obtenido de CONAGUA. Recuperado de https://www.gob.mx/conagua

E.M.B., A. (s.f.). Ficha técnica E.M.B. Agar (con Eosina y Azul de Metileno). Obtenido de Britania Lab. Recuperado de https://www.britanialab.com

Epidemiología. (2021). Epidemiología, Secretaría de Salud. Gobierno Federal. Obtenido de Epidemiología.salud.gob. Recuperado de https://www.epidemiologia.salud.gob.mx Epidemiológico, B. (2021). Boletín Epidemilógico, Secretaría de Salud. Gobierno del Estado de México. Obtenido de ddsisem.edomex.gob. Recuperado de https://ddsisem.

edomex.gob.mx

Farfán A, A. S. (2016 ). Virulence mechanisms of enteropathogenic Escherichia coli. Rev Chilena Infectol, 438-450. Recuperado de https://doi.org/10.4067/S0716-10182016000400009 Galdos A, C. d. (2017). Evaluación cunatitativa del riesgo microbiológico por consumo de agua en San Critobal de las Casas, Chiapas, México. Tecnología y ciencias del agua, 133-153. Recuperado de https://www.redalyc.org/articulo.oa?id=353549831010

Hernández Alvarado, H. G., y Vázquez Hernández, L. E. (2019). Cultura del Agua para la sustentabilidad en Durango. La experiencia de una asignatura estatal en secundaria. En L. A. Sánchez Midence, E. Velázquez Cigarroa, y L. Victorino Ramírez, Sostenibilidad y presente: Desafíos y aciertos en la construcción del futuro (pág. 249). Texcoco- Chapingo, Estado de México: Colección Educación Ambiental. Recuperado de https://omp.siea.org.mx/omp/index.php/ompsieao/catalog

Hernández del Sol, R., Hernández Vázquez, G., Delgado Meza, Z., Bermudez Aleman, R. I., Sotolongo Rodríguez, Y., Vázquez Hernández, G. (2018). Bacterias enteropatógenas asociadas a enfermedad diarreica aguda en niños. Acta Medica del Centro. Recuperado de https://revactamedicacentro.sld.cu/index.php/amc/article/view/813/1067

Hernández C, V. G. (2018). Bacterias enteropatógenas asociadas a enfermedad diarreica aguda en niños. Acta Medica del

Centro. Recuperado de https://tinyurl.com/euuzhd5f

Hernández Cisneros, E., Martínez Rodríguez, M. C., y Silva Rodríguez de San Miguel, J. A. (2022). Intervenciones y estudios socioambientales. Gestión del agua potable en la alcaldía Iztapalapa, Ciudad de México: una revisión de literatura. En O. R. Castro Martínez, J. M. Rivera Ramírez, y J. C. Fontalvo Buelvas, Intervenciones y estudios socioambientales : Experiencias interdisciplinarias para la sustentabilidad (pág. 268). Texcoco, Estado de México, México: Colección Educación Ambiental. Recuperado de https://omp.siea.org.mx/omp/index.php/ompsieao/catalog

Hernández Cortés, C.A.A. (2011). Situación de las enfermedades gastrointestinales en México. ENF INF MICROBIOL, 137-151. Recuperado de https://tinyurl.com/mw3h34zx

Industria, B. D. (s.f.). Catálogo de Medios de cultivo Deshidratado. Obtenido de BD BIOXON: Recuperado de http://www.dq.com.mx/site/pdf/bioxon.pdf

Johnson J, R. T. (2018). Molecular Epidemilogy of Extraintestinal Pathogenic Escherichia Coli. EcoSal Plus, 124-130. Recuperado de https://doi.org/10.1128/ecosalplus.ESP-0004-2017

Lampel K, F. S. (2018). A brief history of Shigella. EcoSal Plus, 10.1128. Recuperado de https://doi.org/10.1128/ecosalplus.ESP-0006-2017

Moyes R, R. J. (2009a). Diferential staining of bacteria:gram stain. Curr Protoc Microbiol, Appendix 3. Recuperado de https://doi.org/10.1002/9780471729259.mca03cs15

Moyes R, R. J. (2009-b). Preliminary staining of bacteria: simple stains. Curr Protoc Microbiol, Appendix 3E. Recuperado de https://doi.org/10.1002/9780471729259.mca03es15

Normas Oficiales Mexicanas, a. (2015). Secretaría de Salud. Normas Oficiales Mexicanas, agua. Obtenido de Transparencia.cofepris.gob. Recuperado de https://www.transparencia.cofepris.gob.mx

Pulles, M. (2014). Microorganismos indicadores de la calidad del agua potable en Cuba. CENIC, 25-36. Recuperado de https://www.redalyc.org/pdf/1812/181230079005.pdf

Ramos L, V. L. (2008). Análisis de la contaminación microbiológica (coliformes totales y fecales) en la Bahia de Santa Marta, Caribe Colombiano. Acta Biológica Colombiana, 88. Recuperado de https://www.redalyc.org/articulo.oa?id=319028004007

Riley L. (2014). Pandemic lineages of extraintestinal pathogenic Escherichia Coli. Clin Microbiol Infect, 380-90. Recuperado de https://doi.org/10.1111/1469-0691.12646

Rios D, C. J. (2019). Eschechiria coli enterotoxigénica y enteroagreagativa: prevalencia, patogenesis y modelos muridos. Gaceta Médica de México, 410-416. Recuperado de https://tinyurl.com/26butra9

Rios S, A. R. (2017). Patógenos e indicadores microbilógicos de calidad del agua para consumo humano. Rev Fac Nac Salud Pública, 236-247. Recuperado de https://tinyurl.com/4hxkjuvy

Rojas, R (2002). Guía para la vigilancia y control del agua para consumo humano. Centro panamericano de ingeniería sanitaria, 1-9. Recuperado de https://iris.paho.org/handle/10665.2/55439

Rubino F. , C. Y. (2018). Bacterial Contamination of Drinking Water in Guadalajara, México. Int J Environ Res Public Health, 67. Recuperado de https://doi.org/10.3390/ijerph16010067

SEMARNAT. (2021). SEMARNAT. Obtenido de semarnat.gob.mx. Recuperado de https://www.gob.mx

WHO. (2018). WHO, Water, Sanitation and Hygiene strategy. Obtenido de apps.who.int: Recuperado de https://apps.who.int/int/iris/handle/10665/274273

WHO/UNICEF. (2008). Progress on drinking-water and sanitation:special focus on sanitation . Obtenido de USA. WHO/UNICEF. Recuperado de https://apps.who.int

XLD, A. (2019). Cientifica SENNA S.A. DE C.V. Obtenido de DIBICO. Recuperado de https://www.cientificasenna.com

XLD, A. (s.f.). Ficha técnica BD XLD Agar (Xylose-Lysine- Desoxycholate Agar). Recuperado de https://www.cientificasenna.com

Creative Commons License

This work is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License.

Copyright (c) 2023 Revista Chapingo Serie Agricultura Tropical