Revista Chapingo Serie Agricultura Tropical
Diversity, abundance, and uses of vegetables in milpas within a Tsotsil community of Huitiupán, Chiapas
ISSNe: 2954-3886
PDF

Keywords

Edible leaves
conservation
peasant

Categories

How to Cite

Morales-Valenzuela, G., Hernández López, D. M., & Padilla-Vega, J. (2022). Diversity, abundance, and uses of vegetables in milpas within a Tsotsil community of Huitiupán, Chiapas. Revista Chapingo Serie Agricultura Tropical, 2(1), 5–16. https://doi.org/10.5154/r.rchsagt.2021.03.01

Abstract

Quelites are edible wild plants, which are known as vegetables in some regions of the state of Chiapas and grow regularly in milpas and home gardens. The objective of this work is to know the diversity, abundance, and uses of vegetables in the milpas of Sombra Carrizal, Huitiupán, Chiapas. Quantitative and qualitative methods were used, mainly the ethnographic approach. The techniques used were the in-depth interview, participant observation and the sampling of the vegetables present in 10 milpas. Eight species of vegetables were found:white blackberry nightshade (Solanum nigrescens), purple blackberry nightshade (Solanum americanum), cuña or cuñay (Witheringia meiantha), common sowthistle (Sonchus oleraceus), tsuy (Liabum glabrum or Sinclairia discolor), mustard (Brassica juncea) and two varieties of cauliflower (Brassica sp). The most abundant species were purple blackberry nightshade, mustard and the two varieties of cauliflower. These species are the most important for the consumption of the peasant families of Sombra Carrizal. The most common forms of preparation are cooked, fried, grilled, and raw. In some cases, they are used as fodder plants to feed backyard animals and when there are surpluses they are marketed within the community. Most of the identified species are naturally propagated, however, in the case of cauliflower, it requires farmers to spread the seeds in the fields. Despite the loss of knowledge about their management and the increase in the use of herbicides, vegetables are still present in the fields of Sombra Carrizal.

https://doi.org/10.5154/r.rchsagt.2021.03.01
PDF

References

Balcázar-Quiñones, A., White-Olascoaga, L. Chávez-Mejía C., & Zepeda-Gómez, C. (2020). Los quelites: riqueza de especies y conocimiento tradicional en la comunidad otomí de San Pedro Arriba, Temoaya, Estado de México. Polibotánica, 49, 219-242. DOI: 10.18387/polibotanica.49.14.

Basurto, P. F. (2011). Los quelites de México: especies de uso actual. En: Mera, O. L. M., Castro, D., & Bye, R. (comp.). Especies vegetales poco valoradas: una alternativa para la seguridad alimentaria (pp. 32-41). México: Editorial UNAM- SNICS- SINAREFI.

Basurto, P. F.; Martínez M. A., & Villalobos, G. (1998). Los quelites de la Sierra Norte de Puebla, México: inventario y formas de preparación. Boletín de la Sociedad Botánica de México, 62, 49-62.

Grundy A. C., Mead, A., Bond, W., Clark, G., & Burston, S. (2011). The impact of herbicide management on long-term changes in the diversity and species composition of weed populations. Weed Research, 51, 187-200.

Linares M. E., & Bye, R. (2011) ¡La milpa no es solo maíz!. En: Álvarez-Buylla, E., Carreón A., & San Vicente A (ed.). Haciendo milpa (pp: 9-12). México: Universidad Nacional Autónoma de México.

Linares, M. E. y Bye, R. (2015) Las especies subutilizadas de la milpa. Revista Digital Universitaria, 16(5), 1-22.

Linares, E., Bye, R., Ortega, N., & Arce A. E. (2017). Quelites: sabores y saberes del sureste del Estado de México. México: Universidad Nacional Autónoma de México. DOI. 10.22201/ib.9786073016667e.2019. Mariaca-Méndez, R., Cano-Contreras, E. J., Morales-Valenzuela, G., & Hernández Sánchez, M. (2014). La milpa en la región serrana Chiapas-Tabasco de Huitiupán-Tacotalpa. In González-Espinosa, M., & Brunel-Manse, C. (coords.), Montañas, pueblos y agua. Dimensiones y realidades de la Cuenca Grijalva (Volumen 1, pp. 323-359). México: Juan Pablos Editor y El Colegio de la Frontera Sur.

Mariaca-Méndez, R., Pérez-Pérez, J., López-Meza, A. & León-Martínez,. N. S. (2007) La milpa tsotsil de los Altos de Chiapas y sus recursos genéticos. México: El Colegio de La Frontera Sur y Universidad Intercultural de Chiapas.

Mascorro-de Loera, R. D., Ferguson, B. G., Perales-Rivera, H. R., & Charbonnier, F. (2019). Herbicidas en la milpa: Estrategias de aplicación y su impacto sobre el consumo de arvenses. Ecosistemas y Recursos Agropecuarios, 6(18), 477-486. DOI:https://doi.org/10.19136/era.a6n18.2076.

McClung-de Tapia, E., Martínez-Yrízar, D., Ibarra-Morales, E. y Adriano Morán, C. C. (2013). Los orígenes prehispánicos de una tradición alimentaria en la cuenca de México. Anales de Antropología, 48(I), 97–121.

Mera, O. L. M., Flores, R., Basurto-Peña F., Bye, R., Castro, D., et al. (2005). De quelites me como un taco. Ciencias, 77, 36-38.

Mera, O. L. M., Castro, D., & Bye, R. (2011). Especies vegetales poco valoradas: una alternativa para la seguridad alimentaria. México: Editorial UNAM- SNICS- SINAREFI.

Morales-Valenzuela, G., Mariaca-Méndez, R., & Padilla-Vega, J. (2015). Tecnología campesina en la milpa de ladera en Tacotalpa, Tabasco. En: Villanueva-Jimenez, J. A. & Jarquin-Galvez, R. (coords.). Agricultura sostenible: Armonía entre el hombre y la naturaleza. (pp. 382-390). México: Universidad Autónoma de Aguascalientes.

POWO (2021). "Plants of the World Online. Facilitated by the Royal Botanic Gardens, Kew. Disponible en; http://www.plantsoftheworldonline.org/

Ramírez-Salinas C., & Castro-Ramírez A. E. (2011) Los montes, conocimiento tradicional campesino sobre las arvenses de la milpa en Teopisca y Amatenango del Valle, Chiapas. En: Ávila E. L. (ed.). Desarrollo sustentable, interculturalidad y vinculación comunitaria Chiapas (pp: 95-117). México: Universidad Intercultural de Chiapas. Chiapas.

Rojas, S. & Vibrans, H. (s/f). Catálogo de Malezas de México: Familia Brassicaceae. México: SENASICA y Colegio de Postgraduados.

Sánchez Hernández, D. (2013). Abundancia y valor proteico de chayas presentes en áreas de cultivo de maíz (Zea mays) en la comunidad de Pomoquita, Tacotalpa, Tabasco (Tesis de Licenciatura). Universidad Intercultural del Estado de Tabasco, México.

Santiago-Saenz, Y. O., Hernández-Fuentes, A. D, López-Palestina, C. U, Garrido-Cauich, J. H, Alatorre-Cruz, J. M., & Monroy-Torres, R. (2019). Importancia nutricional y actividad biológica de los compuestos bioactivos de quelites consumidos en México. Revista Chilena de Nutrición, 46(5), 593-605. DOI: https://dx.doi.org/10.4067/S0717-75182019000500593.

Solís-Becerra, C. G., & Estrada-Lugo, E. I. J. (2014). Prácticas culinarias y (re)conocimiento de la diversidad local de verduras silvestres en el Colectivo Mujeres y Maíz de Teopisca, Chiapas, México. LiminaR, 12(2), 148-162. Recuperado de http://www.scielo.org.mx/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S1665-80272014000200010&lng=es&tlng=es.

Vigouroux, Y., Barnaud, A., Scarcelli, N., & Thuillet, A. C. (2011) Biodiversity, evolution and adaptation of cultivated crops. Comptes Rendus - Biologies 334, 450-457.

Creative Commons License

This work is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License.

Copyright (c) 2022 Revista Chapingo Serie Agricultura Tropical