Textual
Alternative Food Networks as Ecosocial Laboratory: An Analysis from the Experience of Farmers in Mexico City
ISSNe: 2395-9177   |   ISSN: 0185-9439
PDF

Keywords

Alternative food networks
food activism
farmer markets
food activism
prefigurative politics
Mexico City

Categories

How to Cite

Ortiz Cossío, A. ., & Gravante, T. (2023). Alternative Food Networks as Ecosocial Laboratory: An Analysis from the Experience of Farmers in Mexico City. Textual, (82), 1–26. https://doi.org/10.5154/r.textual.2023.82.5

Abstract

This article proposes to analyze the alternative food networks (AFN) from the food activism approach and from the experiences of urban farmers in three alternative markets in Mexico City. First, we will explore how farmers interpret their experience in the AFN and what they mean to them. In the second part, we will address how the relationships fostered by farmers are able to transform the urban consumer into a prosumer. Finally, we will observe how the agroecological practice of the projects that constitute the AFN is the consequence of certain values. The results of this research highlight that the AFN represent an ecosocial laboratory where relational forms between human beings and nature, different from the neoliberal model, are the experimented and proposed. The present study was developed from December 2019 to December 2020, following the logic of methodological pluralism.

https://doi.org/10.5154/r.textual.2023.82.5
PDF

References

Della Porta, D., y Keating, M. (2008). Approaches and Methodologies in the Social Sciences.A Pluralist Approach. Cambridge:Cambridge University Press.

Goodman, E., Dupuis, M., y Goodman, M. (2011). Alternative food networks. Knowledge, practice and politics. Oxon, UK: Routledge.

Gravante, T. (2019a). Prácticas emergentes de activismo alimentario en la Ciudad de México. Revista de Ciencias Sociales de la Universidad Iberoamericana. Núm. 28, pp. 105 -125.

Gravante, T. (2019b). Prácticas y redes de autonomía alimentaria en la Ciudad de México: un acercamiento etnográfico. Interdisciplina. Vol.7(41), pp. 163-179.

Gravante, T. (2020). Activismo alimentario y prefiguración política: las experiencias de las redes alternativas alimentarias en la Ciudad de México. Estudios sobre las Culturas Contemporáneas. Vol. 25(50), pp. 11-28.

Gravante, T. (2023). Activismo de base prefigurativo y futuros alternativos. Una propuesta de análisis. Andamios. Revista de Investigación Social 20(51): 133-166. https://doi.org/10.29092/uacm.v20i51.972

Harvey, D. (2012). Ciudades rebeldes. Del derecho de la ciudad a la revolución urbana. Madrid, España: Akal.

Kneafsey, M., Holloway, L., Cox, R., Dowler, L., Venn, L., y Tuomainen, L. (Eds.). (2008). Reconnecting Consumers, Producers and Food: Exploring Alternatives. Oxford: Berg Publishers.

López, D. (2015). Producir alimentos reproducir comunidad, redes alimentarias alternativas como formas económicas para la transformación social y ecológica. Madrid, España: Libros en Acción.

Maye, D. (2013). Moving Alternative Food Networks beyond the Niche. International Journal of Sociology of Agriculture and Food, Vol.20(3), pp. 383-389.

Maye, D., Holloway, L., y Kneafsey, M. (2007). Alternative Food Geographies: Representation and Practice. Oxford: Elsevier.

Ortiz, C. F. A. (2022). Las redes alimentarias alternativas: un análisis desde la experiencia de los agricultores urbanos. Tesis FCPyS, UNAM. http://132.248.9.195/ptd2022/octubre/0831571/Index.html4.

Palmisano, T. (2018). Las agriculturas alternativas en el contexto del agronegocio. Experiencias en la provincia de Buenos Aires, Argentina. Estudios Sociales, 51 (28), 2-28.

Pardo, J. y Durand, L. (2019). Consumir y resistir. Los mercados alternativos de alimentos en la Ciudad de México. En Durand, L., Nygren, A. y De la Vega-Leinert, A. (coords.), Naturaleza y neoliberalismo en América Latina (pp. 467 – 503). México: UNAM 467-503.

Pérez Rodríguez, G. I., Delgado Morales, R., y Bernal Negrete, L. G. (2016). Agricultura urbana: una alternativa sustentable para el desarrollo regional. En 21º Encuentro Nacional sobre Desarrollo Regional en México. Ponencia dictada en Mérida, Yucatán del 15 al 18 de noviembre de 2016.

Pineda Tapia, M., Díaz Viquez, A., y Pérez Hernández, A. (2014). Un sistema alternativo de intercambio comercial: el comercio justo. Revista Mexicana de Agronegocios, 35, 1101-1110.

Pleyers, G. (2017). The local food movement in Belgium: from prefigurative activism to social innovations. Interface: a journal for and about social movements. Vol.9 (1), pp. 123-139.

Rosset, P. M., Machín Sosa, B., Roque Jaime, A. M., y Ávila Lozano, D. R. (2011). The Campesino-to-Campesino agroecology movement of ANAP in Cuba: Social process methodology in the construction of sustainable peasant agriculture and food sovereignty, Journal of Peasant Studies, 38 (1), 161-191.

Rosset, P. M., y Martínez Torres, M. E. (2016). Agroecología, territorio, recampesinización y movimientos sociales. Estudios Sociales, 25 (47), 275-299.

Salgado Sánchez, R. (2015). Agricultura sustentable y sus posibilidades en relación con consumidores urbanos. Estudios Sociales, 45, 113-140.

Salgado Sánchez, R., y Castro Ramírez, A. E. (2016). Mercado el 100, experiencia de consumo participativo para favorecer la sustentabilidad de la agricultura y los sistemas alimentarios. Agricultura, Sociedad y Desarrollo, 13 (1), 105-129.

Santos, A. (2014). El patrón alimentario del libre comercio. México: UNAM, Instituto de Investigaciones Económicas, CEPAL.

Vázquez, A., Trinidad, D. y Merino, F. (2018). Desafíos y propuestas para lograr la seguridad alimentaria hacía el año 2050. Revista Mexicana de Ciencias Agrícolas. 9 (1),175-189.

Werkheiser, I. (2013). Domination and Consumption: an Examination of Veganism, Anarchism, and Ecofeminism. Journal of Existential and Phenomenological Theory and Culture. Vol. 8(2), pp. 161-184.

Winnie, M. (2011). Food Rebels, Guerrilla Gardenes, and Smart-Cookin’Mamas: Fighting Back in an Age of Industrial Agriculture. Boston: Beacon.

Wright, E., 2010. Envisioning real utopias. London/New York: Verso.

Wright, W., y Middendorf, G. (Eds.). (2008). The Fight over Food: Producers, Consumers and Activism Challenge the Food System. Pennsylvania: Pennsylvania State University Press.

Creative Commons License

This work is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License.

Copyright (c) 2023 Atenea Ortiz Cossío, Tommaso Gravante