Revista de Geografía Agrícola
Technological changes in traditional coffee agroecosystems in Veracruz, Mexico
ISSNe: 2448-7368   |   ISSN: 0186-4394
PDF

Keywords

Technology
coffee-growing industry
production systems
cultural practices

How to Cite

Rosales Martínez, V., Casanova Pérez, C. P., Martínez Dávila, J. P. ., & Rosales Martínez, F. . (2023). Technological changes in traditional coffee agroecosystems in Veracruz, Mexico. Revista De Geografía Agrícola, (71), 1–22. https://doi.org/10.5154/r.rga.2023.71.9

Abstract

In Mexico, coffee growing involves 484 municipalities, 4 571 localities and 500 thousand farmers all over the country, these coffee agroecosystems have social, economic and environmental relevance, with a practically artisanal form of production. The aim of this research was to identify changes in the cultural practices of the coffee agroecosystems within the state of Veracruz, Mexico. This was a quantitative research and involved a survey applied to 145 coffee producers, the sample was identified by Scheaffer’s formula. The analysis of the technological changes was conducted based on a 10-year timeline with the non-parametric McNemar’s test. The results show that there are significant statistical differences (P ≤ 0.05) among the used varieties, as well as in the number of farmers that developed cultural practices such as clearing, pruning, fertilization, pest and disease control and, in the soil conservation practices, however, there were no differences between those who developed and develop the coffee processing. As a consequence, throughout this period, farmers from Veracruz, Mexico, developed substantial changes in the cultural practices of their coffee agroecosystems to improve their production, and obtain greater yields.

https://doi.org/10.5154/r.rga.2023.71.9
PDF

References

ANACAFÉ (Asociación Nacional del Café). (2019). Guía de variedades de café. Guatemala.https://www.anacafe.org/uploads/file/9a4f9434577a433aad6c123d321e25f9/Gu%C3%ADa-de-variedades-Anacaf%C3%A9.pdf

Arriaga, O. J. L., Fabela, R. C., Gutiérrez, G. L., y Sotelo, C. N. (2021). El conocimiento tradicional como práctica erudita entre productores de café en Xico, Veracruz, México. Antropología Cuadernos de Investigación, 24, 114-130. file:///C:/Users/Veronica%20Rosales/Downloads/DialnetElConocimientoTradicionalComoPracticaEruditaEntreP-8039867%20(2).pdf

Bedoya, C. M., y Salazar, M. R. (2014). Optimización del uso de fertilizantes para el cultivo de café. Revista Mexicana de Ciencias Agrícolas, 8, 1433-1439. https://www.scielo.org.mx/pdf/remexca/v5nspe8/2007-0934-remexca-5-spe8-1433.pdf

Bello-Baltazar, E., Soto Pinto, L., Huerta Palacios, G., y Gómez Ruiz, J. (2019). Caminar el cafetal: perspectivas socioambientales del café y su gente. San Cristóbal de Las Casas, Chiapas, México: El Colegio de la Frontera Sur, 798. https://biblioteca.ecosur.mx/cgi-bin/koha/opac-detail.pl?biblionumber=000027758

Benítez-García, E., Jaramillo-Villanueva, J. L., Escobedo-Garrido, S., y Mora-Flores, S. (2015). Caracterización de la producción y del comercio de café en el municipio de Cuetzalan, Puebla. Agricultura, Sociedad y Desarrollo, 12(2), 181-198. Available on https://www.redalyc.org/articulo.oa?id=360540278004

Carrero, C. J. S. (2022). Diagnóstico de la situación actual y perspectivas al mercado internacional del café en el departamento de Cundinamarca. Tesis en la Universidad Antonio Nariño Programa Comercio Internacional Facultad de Ciencias económicas y administrativas Bogotá, Colombia. Available on http://repositorio.uan.edu.co/handle/123456789/6501

CEDRSSA (Centro de Estudios para el Desarrollo Sustentable y la Soberanía Alimentaria). (2018). Reporte. El café en México. Diagnóstico y perspectiva. Available on http://www.cedrssa.gob.mx/files/10/30El%20café%20en%20México:%20diagnóstico%20y%20perspectiva.pdf Date consulted: May 12th, 2020

Celis, C. F. (2016). El café en Colombia y México. La Jornada Baja California. Available on http://jornadabc.mx/tijuana/22-02-2016/el-cafe-en-colombia-y-mexico.

CICAFE (Centro de Investigaciones en Café). (2011). Guía Técnica para el Cultivo del Café. Available on http://www.icafe.cr/wp-content/uploads/cicafe/documentos/GUIA-TECNICA-V10.pdf.

Contreras-Medina, D. I., Sánchez-Osorio, E., Olvera-Vargas, L. A., y Romero-Romero, Y. (2019). Technology roadmapping architecture based on knowledge management: Case study for improved indigenous coffee production from Guerrero, Mexico. Journal of Sensors, Volume 2019, Article ID 5860905, https://doi.org/10.1155/2019/5860905.

Cordes, K. Y., Sagan, M., y Kennedy, S. (2021). Responsible Coffee Sourcing: Towards a Living Income for Producers. Available at SSRN 3894124, Columbia Center on Sustainable Investment Staff Publications Columbia Center on Sustainable Investmen. Available on https://scholarship.law.columbia.edu/cgi/viewcontent.cgi?article=1198&context=sustainable_investment_staffpubs

Cruz, P. V., y Martínez, D. J. P. (2023). El agroecosistema como sistema social. Interciencia, 48(2): 102-108.

Del Ángel-Ocampo M., Martínez-Dávila, J. P., López-Romero, G., y Cruz-Hernández, J. (2021). Estrategia piloto de transferencia tecnológica de lixiviado para higo en Ixehuaco, Xochiapulco, Puebla, México. Tropical and Subtropical Agroecosystems 24(2021), 1-13. Doi de http://dx.doi.org/10.56369/tsaes.3336

Fernández, C. Y., Sotto, R. K. D., y Vargas, M. L. A. (2020). Impactos ambientales de la producción del café, y el aprovechamiento sustentable de los residuos generados. Revista Producción+Limpia, 15(1), 93-110.

Figueroa-Hernández, E., Pérez-Soto, F., Godínez-Montoya, L., y Pérez-Figueroa, R. A. (2019). Los precios de café en la producción y las exportaciones a nivel mundial. Revista Mexicana de Economía y Finanzas Nueva Época 14 (1): 41-56. DOI: http://dx.doi.org/10.21919/remef.v14i1.358

Fonseca, F., Nello, T., Raes, L., Sanchún, A., Saborío, J., y Chacón, O. (2018). Renovación de cafetales. Guía técnica para la restauración en El Salvador, 2. San José, Costa Rica: UICN-ORMACC. xii, 28 p. Available on https://www.academia.edu/36877728/Gu%C3%ADa_t%C3%A9cnica_para_la_restauraci%C3%B3n_en_El_Salvador_Renovaci%C3%B3n_de_cafetales

García, A. M. E., Díaz, Z. G. O., Castañeda, H. E., Lozano, T. S., y Pérez, L. M. I. (2017). Caracterización del agroecosistema de café bajo sombra en la Cuenca del Río Copalita. Revista Mexicana de Agronegocios, 40, 635-648. Available on https://www.redalyc.org/pdf/141/14152127011.pdf

García, S. R., y Tablada, N. M. E. (2019). Comercio justo y empoderamiento de pequeños cafeticultores del centro de Veracruz. Agricultura, Sociedad y Desarrollo, 16, 477-495. DOI: https://doi.org/10.22231/asyd.v16i4.1282

Gasperín-García, E., Platas-Rosado, D. E., Zetina-Córdoba, P., Vilaboa-Arroniz, J., y Marcos-Dávila, F. (2023). Calidad de vida de los cafeticultores en las Altas Montañas de Veracruz, México. Agronomía Mesoamericana, 34 (1), 1-14. Doi https://doi.org/10.15517/am.v34i1.50163

Gobierno del Estado de Veracruz. (2019). Plan Veracruzano de Desarrollo (PVD) 2019–2024. Órgano del Gobierno del Estado de Veracruz de Ignacio de la Llave. https://goo.su/KaZx0j0

Gómez, G. (2010). Cultivo y beneficio del café. Revista de Geografía Agrícola. Estudios regionales de la agricultura mexicana, 45, 103-193. Available on https://www.redalyc.org/pdf/757/75726134008.pdf

González, R. F. J., Sangerman-Jarquín, D. M., Rebollar, R. S., Omaña, S. J. M., Hernández, M. J., y Morales, H. J. L. (2019). El proceso de comercialización del café en el sur del Estado de México. Revista Mexicana de Ciencias Agrícolas, 10(6), 1195-1206. DOI:https://doi.org/10.29312/remexca.v10i6.2057.

Henderson, P. T. (2019). La roya y el futuro del café en Chiapas. Revista Mexicana de Sociología 81(2), 389-416. Available on https://www.scielo.org.mx/pdf/rms/v81n2/2594-0651-rms-81-02-389.pdf

ICO (International Coffee Organization). (2018). Coeficientes de conversión del café. http://www.ico.org.

ICO (International Coffee Organization). (2021). The future of coffe. Investing in youth for a resilient and sustainable coffee sector. https://www.internationalcoffeecouncil.com/_files/ugd/0dd08e_b2c2768ae87045e383962ce14ef44925.pdf

Jiménez-Barrera Y. (2018). Aproximación crítica a las principales teorías sobre el cambio tecnológico. Revista Problemas del Desarrollo 193(49), 171-192 https://www.scielo.org.mx/pdf/prode/v49n193/0301-7036-prode-49-193-171.pdf

Julca-Otiniano, A., Alarcón-Águila, G., Alvarado-Huamán, L., Borjas-Ventura, R., y Castro-Cepero, V. (2018). Comportamiento de tres cultivares de café (Catimor, Colombia y Costa Rica 95) en el Valle de El Perené, Junín, Perú. Chilean J. Agric.Anim. Sci., ex Agro-Ciencia, 34 (3), 205-215. Available on https://www.scielo.cl/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S071938902018000300205

Laínez-Loyo, E., Olvera-Hernández, J. I., Guerrero-Rodríguez, J. D., Aceves-Ruiz, E., Álvarez-Calderón, N. M., y Andrade-Navia, J. M. (2020). Producción y comercialización del mamey Alpoyeca, Guerrero: opinión de productores. Revista Mexicana de Ciencias Agrícolas, 11(3), 635-647. Doi https://doi.org/10.29312/remexca.v11i3.2086

López-García, F. J, Escamilla-Prado, E., Zamarripa-Colmenero, A., y Cruz-Castillo, G. (2016). Producción y calidad en variedades de café (Coffea arabica L.) en Veracruz, México. Revista Fitotecnia Mexicana, 39(3), 297-304. Available on https://www.redalyc.org/articulo.oa?id=61046936015

Luhmann N., J. (2006). La Sociedad de la Sociedad. Editorial Herder - UIA A.C. Primera Edición en español, México D.F. 955 p.

Márquez de la Cruz, J. E, Rodríguez, M. M. de las N., García, J. L., Sánchez E. J., y Tinoco R. J. Á. (2022). Impacto del manejo de agroecosistemas cafetaleros en la calidad del suelo en las cuatro estaciones del año en Tlapacoyan, Veracruz. CIENCIA ergo-sum, 29 (2), 1-12. http://doi.org/10.30878/ces.v29n2a8

Martínez, R. E., López, G. M. G., Ormeño, O. E., y Morales, C. (2015). Manual teórico-práctico: Los biofertilizantes y su uso en la agricultura. Obtained from https://es.scribd.com/document/257227036/Manual-Teorico-practico Biofertilizantes.

Martínez-López, A., Cruz-León, A., Sangerman-Jarquín, D. M., Díaz-Cárdenas, S., Cervantes, H. J., y Ramírez, V. B. (2019). El estudio de los saberes agrícolas como alternativa para el desarrollo de las comunidades cafetaleras. Revista Mexicana de Ciencias Agrícolas, 10 (7), 1616-1626. Doi https://doi.org/10.29312/remexca.v10i7.2113

Medina, I. O., Ccoycca, E. P. R., Murga, E. Q., Villalobos, A. C., Marmolejo G, D., y Marmolejo G. K. J. (2020). Selección, identificación y zonificación de café (Coffea arabica L.) por su adaptabilidad, rendimiento, calidad sensorial y resistencia a plagas y enfermedades. Agroindustrial Science, 10(3), 249 – 257. Available on https://dialnet.unirioja.es/servlet/articulo?codigo=8085662

Medina-Meléndez, J. A., Ruiz-Nájera, R. E., Gómez-Castañeda, J. C., Sánchez-Yáñez, J. M., Gómez-Alfaro, G., y Pinto-Molina, O. (2016). Estudio del sistema de producción de café (Coffea arabica L.) en la región Frailesca, Chiapas. CienciaUAT, 10(2), 33-43. Doi https://doi.org/10.29059/cienciauat.v10i2.550

Milla, P. M. E., Oliva, C. S. M., Leyva, E. S.T., Collazos, S. R., Gamarra, T. O. A., Barrena, G. M. A., y Maicelo, Q. J. L. (2019). Características morfológicas de variedades de café cultivadas en condiciones de sombra. Acta Agronómica, 68 (4), 271-277. Doi https://doi.org/10.15446/acag.v68n4.70496

Morales-De Casas, M. S., y Márquez-Linares, M. A. (2020). Percepción de los asesores técnicos en torno a las implicaciones del TLCAN en la producción de frijol de temporal en la Región de los Llanos, Durango. Estudios Sociales. Revista de Alimentación Contemporánea y Desarrollo Regional, 30(55), 1-23. Doi https://doi.org/10.24836/es.v30i55.880

Ocampo-Guzmán, M. G. (2020). Estrategias de adaptación de los pequeños productores de café ante las manifestaciones del cambio climático. El caso de Siltepec, Chiapas. Tesis en la Universidad Autónoma de Chiapas Facultad de Ciencias Sociales, C-III maestría en Desarrollo Local. Available on http://www.repositorio.unach.mx:8080/jspui/handle/123456789/3428

Ocampo-López, O. L., Ovalle-Castiblanco, A. M., Arroyave-Díaz, A., Salazar-Ospina, K., Ramírez-Gómez, C. A., y Oliveros-Tascon, C. E. (2017). Nuevo método para la recolección selectiva de café. Ingeniería, investigación y tecnología, XVIII(2), 127-137. Doi: 10.22201/fi.25940732e.2017.18n2.011

Olguín, J. E., Sánchez-Galván, G., y Mercado, V. G. (2011). La producción de café como amenaza a la biodiversidad. En: Angón, C. A. (Editor), Contexto actual del estado y perspectivas de conservación de su biodiversidad. La biodiversidad en Veracruz: Estudio de Estado. pp. 541. México: Comisión Nacional para el Conocimiento y Uso de la Biodiversidad, Gobierno del Estado de Veracruz, Universidad Veracruzana, Instituto de Ecología, A.C. Available on https://inecol.repositorioinstitucional.mx/jspui/bitstream/1005/165/1/963_2011-10326.pdf

Pomachagua, V. Á. E., y Rojas A. A. E. (2019). Caracterización del proceso de transferencia y adopción tecnológica de pequeños y medianos productores de papa en el Distrito de Paucartambo, Región Pasco. Tesis en la Universidad Nacional Daniel Alcides Carrión Facultad de Ciencias Agropecuarias Escuela de Formación Profesional de Agronomía. Available on http://repositorio.undac.edu.pe/handle/undac/1743?locale=en

Red Comunitaria Vasconcelos. (2009). Manual por regiones, Distrito de Desarrollo Rural 05 Fortín, Veracruz, México. Departamento de Gestión Educativa. Xalapa, Veracruz, México. 1-54 pp. Available on https://es.slideshare.net/horripy/manual-ddr05-fortin

Regalado, O. A. (2006). ¿Qué es la calidad en el café? México: Universidad Autónoma de Chapingo. México, D.F. ISBN: 9688849286, 9789688849286. 312 p.

Rizzo N. (2012). Un análisis sobre la reproducción social como proceso significativo y como proceso desigual. Sociológica, 27, 281-297.

Rosales, M. V., Francisco, R. A., Casanova, P. L., Fraire, C. S., Flota, B. C., y Galicia, G. F. (2020). Percepción de citricultores ante el efecto del cambio climático en Campeche. Revista Mexicana de Ciencias Agrícolas, 11(4), 727-740. DOI:

https://doi.org/10.29312/remexca.v11i4.1898

Rosales-Martínez, V., Martínez-Dávila, J. P., Osorio-Acosta, F., López-Romero, G., Asiaín-Hoyos, A., y Estrella-Chulim, N. (2018). Aspectos culturales, sociales y productivos para una tipología de cafeticultores. Agricultura, Sociedad y Desarrollo, 15(1), 47-61. DOI: https://doi.org/10.22231/asyd.v15i1.748

Rosales-Martínez, V., Martínez-Dávila, J. P., Platas-Rosado, D. E., Rosendo-Ponce, A., y Córdoba-Ávila, V. (2014). Cambio tecnológico en los agroecosistemas por migración familiar: el caso del municipio de Jamapa, Veracruz. Ecosistemas y recursos agropecuarios, 1(1), 1-8. Available on https://www.redalyc.org/articulo.oa?id=358633237001

Rosales-Martínez, V., y Casanova-Pérez, L. (2021). Technology transfer in agriculture: the Mexican experience. Tropical and Subtropical Agroecosystems 24(2021), 1-13. Available on https://www.revista.ccba.uady.mx/ojs/index.php/TSA/article/view/3627/1685

SAGARPA (Secretaría de Agricultura, Ganadería, Desarrollo Rural, Pesca y Alimentación). (2017). Obtained from http://www.sagarpa.gob.mx/Delegaciones/distritofederal/boletines/Paginas/J AC_00264_03.asp

Scheaffer, L. R.; Mendenhall, W., y Ott, L. (1987). Elementos de muestreo. México: Ibero América.

SIAP (Servicio de Información Agroalimentaria y Pesquera). (2013). On http://www.siap.gob.mx/

Sinu, P. A., Viswan, G., Fahira, P. P., Rajesh, T. P., Manoj, K., Hariraveendra, M., y José, T. (2021). Shade tree diversity may not drive prey-predator interaction in coffee agroforests of the Western Ghats biodiversity hotspot, India. Biological Control, 160, 104674.

Sotomayor. O., Ramírez E., y Martínez H. (2021). Digitalización y cambio tecnológico en las mypimes agrícolas y agroindustriales en América Latina. CEPAL: Santiago de Chile https://repositorio.cepal.org/server/api/core/bitstreams/787ce64b-7f95-4a27-aad9-0a3dc9a3bb70/content

STATSOFT, INC. (2007). Statistica (data analysis software system), version 7.0. www. Statsoft.com.

Terán-Ramírez, M. A., Rodríguez-Ortiz, G., Enríquez-del Valle, J. R., y Velasco-Velasco, V. A. (2018). Biomasa aérea y ecuaciones alométricas en un cafetal en la Sierra Norte de Oaxaca. Ecosistemas y Recursos Agropecuarios, 5(14), 217-226, DOI:10.19136/era.a5n14.1444

Viales, L. G. (2014). Intoxicación por paraquat. Medicina Legal de Costa Rica, 31(2), 88-94. Available on https://www.scielo.sa.cr/scielo.php?pid=S1409-00152014000200009&script=sci_abstract&tlng=es

Villegas, C. L. I. (2022). Evaluación del impacto de la aplicación de porcinaza en el suelo como fertilizante nitrogenado de cultivos de café. Tesis en la Universidad Nacional de Colombia, Facultad de Ingeniería y Arquitectura, Departamento de Ingeniería Química Manizales, Colombia. Available on https://repositorio.unal.edu.co/handle/unal/80474

Yosa, M. C., y Regalado, J. G. (2022). Análisis de la competitividad de las exportaciones de café de Ecuador versus Colombia y Brasil hacia el mercado de USA. X-Pedientes Económicos, 5 (12), 65-80. Available on https://ojs.supercias.gob.ec/index.php/X-pedientes_Economicos/article/view/63

Creative Commons License

This work is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License.

Copyright (c) 2023 Revista de Geografía Agrícola