Revista de Geografía Agrícola
Condition and mode of production (Tzeltales) in Abasolo, Ocosingo, Chiapas
ISSNe: 2448-7368   |   ISSN: 0186-4394
PDF

Keywords

Ocosingo
condition
mode
cooperative

How to Cite

López García, F. J. (2023). Condition and mode of production (Tzeltales) in Abasolo, Ocosingo, Chiapas. Revista De Geografía Agrícola, (70), 139–173. https://doi.org/10.5154/r.rga.2023.70.08

Abstract

This work examines the peasant condition of the indigenous community in Abasolo, Ocosingo, Chiapas, and assesses the economic viability of the cooperative "Casa Tierra Ixin." The results of the cash flow analysis were classified into three environments: the CE (Conserved Environment) consists of the fallow land known as "acahual"; the UE (Utilized Environment), formed by the coffee plantation; and the TE (Transformed Environment), comprising the "milpa" and backyard. When analyzing the dynamic balance of the community in terms of economic and ecological exchanges, on average per family, they have positive balances.

https://doi.org/10.5154/r.rga.2023.70.08
PDF

References

Cordón P., M., R. (2007). Estrategias indígenas, conservación y desarrolla rural sostenible en la reserva de la biosfera de Bosawas, Nicaragua. Tesis doctoral. Instituto de Sociología y Estudios Campesinos; Universidad de Córdoba. Córdoba, España.

Dunlap R., E., y W., R., Catton. (1979). Enviromen

Revista de sociología. p.251.

Cordón P., M., R. y Toledo M. V. M. (2008). La importancia conservacionista de las comunidades indígenas de la reserva de Bosawas, Nicaragua: un modelo de flujos. Revista Iberoamericana de Economía Ecológica, Vol. 7: 43-60.

Cordón P., M., R. (2012). Estrategias indígenas, conservación y desarrollo rural sostenible: el caso de la reserva de la biosfera Bosawas, Nicaragua. Editorial Academia Española.

Fischer-Kowalski, M. (2002). El metabolismo de la sociedad: sobre la infancia y adolescencia de una naciente estrella conceptual. En Michael Redclift y Graham Woodgate (coordinadores), Sociología del medio ambiente: una perspectiva internacional. Madrid, Mc Graw Hill, pp. 119-141.

García, F., E. (2006). Conservation from below: sociological systems in natural protected areas in the Yucatan peninsula, Mexico. Tesis doctoral. Instituto de Ciencias y Tecnologías ambientales; Universidad de Barcelona. Barcelona, España.

García, F., E., Toledo M. V. M., y Martínez A. J. (2008). Apropiación de la naturaleza por una comunidad maya yucateca: un análisis económico-ecológico. Revista Iberoamericana de Economía Ecológica, Vol 7, pp. 27-42.

García, F., E., y Toledo M. V. M. (2008). Evaluación de los sistemas socioecológicos en áreas protegidas: un instrumento desde la economía ecológica. Revista Nueva Época, pp. 103-115.

González de Molina M., y Toledo V. M. (2011). Metabolismos, naturaleza e historia: hacia una teoría de las transformaciones socioecológicas. Icaria. España.

González de Molina M., y Toledo V. M. (2014). The social metabolism: a socio-ecological theory of historical change. Editorial Springer Cham. Heidelberg New York, Dordreht London.

López, G. F. J. (2013). “Rancho Grande, Valle Nacional; Oaxaca: el perfil metabólico de una comunidad indígena en México”. Tesis doctoral, Universidad de Córdoba. Córdoba, España.

Lopez, G. F. J. (2018). “Metabolismos rurales: diagnóstico de una comunidad indígena en Oaxaca; México. Revista iberoamericacana de economía ecológica (Redibec), volumen 28. pp 1-24.

Martínez, A. J. (2003). Ecología industrial y metabolismo socioeconómico: concepto y evolución histórica. Universidad Autónoma de Barcelona. p. 18.

Sieferle (2001). Que es la historia ecológica. En Naturaleza transformada. Editorial Icaria. Barcelona, España. pp.31-54.

Toledo V., M. 2008. Metabolismos rurales: hacia una teoría económica-ecológica de la apropiación de la naturaleza. Revista de la Red Iberoamericana de Economía Ecológica. Vol. 7. 26 p.

Van de Ploeg, J. D. (2010). Nuevos campesinos: campesinos e imperios alimentarios. Editorial Icaria. Barcelona España.

Creative Commons License

This work is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License.

Copyright (c) 2023 Revista de Geografía Agrícola