Revista de Geografía Agrícola
Characterization and classification of edible wild mushrooms in the highlands of Chiapas through the Tsotsil language
ISSNe: 2448-7368   |   ISSN: 0186-4394
PDF

Keywords

Mushrooms
Traditional knowledge
Linguistic categories

How to Cite

Sánchez Álvarez, M., García Aguilar, M. G., Sánchez Gómez, P. E., & Pincemin Deliberos, I. S. (2021). Characterization and classification of edible wild mushrooms in the highlands of Chiapas through the Tsotsil language. Revista De Geografía Agrícola, (66), 93–116. https://doi.org/10.5154/r.rga.2021.66.05

Abstract

In the present article we characterized and classified in the Tsotsil language, edible wild mushrooms among the population of the Chiapas Highlands. Based on the dialectal variants of Tsotsil, the generic categories of the name given to the mushroom in nine Tsotsil municipalities were identified. Likewise, in four localities belonging to Huixtán, Chiapas, knowledge was recovered regarding the natural environment, the different environments and substrates in which mushrooms develop, as well as their linguistic and gastronomic importance. There is a need to deepen the sociocultural, intercultural and interepistemic aspects of mushrooms, since they represent large bodies of knowledge related to ecosystems and biocultural heritage. The methodology used was qualitative-ethnographic with field visits and in-depth interviews.

https://doi.org/10.5154/r.rga.2021.66.05
PDF

References

Aguirre, E., Ulloa, M., Aguilar, S., Cifuentes, J. y Valenzuela, R. (2014). Biodiversidad de Hongos en México. Revista Mexicana de Biodiversidad, (85), 76-81. DOI: http://dx.doi.org/10.7550/rmb.33649

Betancourt, A. (2011). Conocimientos ecológicos tradicionales, crisis ambiental y sociedad del conocimiento: una crítica al proyecto Sistema Nacional de Áreas Naturales Protegidas. En: Argueta, A., Corona, E., y P. Hersch. (Coords). Saberes Colectivos y Diálogo de Saberes en México. Cuernavaca, Morelos: UNAM, CRIM; Universidad Iberoamericana.

Burrola, C., Montiel, O., Garibay, R. y Zizumbo, L. (2012). Conocimiento tradicional y aprovechamiento de los hongos comestibles silvestres en la región de Amanalco, Estado de México. Revista mexicana de micología, (35), 1-16. Recuperado de http://www.scielo.org.mx/pdf/rmm/v35/v35a2.pdf

Cano, A., y Romero, L. (2016). Valor económico, nutricional y medicinal de hongos comestibles silvestres. Revista Chilena de Nutrición, 43 (1), 75-80. Recuperado de https://scielo.conicyt.cl/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0717-75182016000100011

Farfán, B. (s/a). Guía didáctica para la identificación de hongos silvestres del Oriente de Michoacán. México: Universidad Intercultural de Michoacán, México.

Flores, A., y Contreras, M. (2012). Manual de cultivo de hongo seta (Pleorotus Ostreatus) de forma artesanal. Recuperado de http://huertofenologico.filos.unam.mx/files/2017/05/Cultivo_de_hongo_seta.pdf

Gaitán, R. (s/f). La importancia nutricional y medicinal de los hongos cultivados. INECOL. Recuperado de http://inecol.edu.mx/inecol/index.php/en/2013-06-05-10-34-10/17-ciencia-hoy/234-la-importancia-nutricional-y-medicinal-de-los-hongos-cultivados , consultado el 04 de setiembre de 2020.

Hernández, L., y García, R. Y. (2014). Conocimientos bioculturales: Lugares sagrados, topónimos y hongos silvestres de los tsotsiles de las comunidades La Era, Shpuilhó y Chilil, municipio de Huixtán, Chiapas (Tesis de licenciatura). Universidad Intercultural de Chiapas: San Cristóbal de Las Casas, Chiapas.

Hernández, R., Fernández, C., y Baptista, M. (2014). Metodología de la Investigación (6 ed.). México D.F.: Mc Graw Hill.

INALI. Instituto Nacional de Lenguas Indígenas (2009). Catálogo de las lenguas indígenas nacionales. Variantes lingüísticas de México con sus autodenominaciones y referencias geoestadísticas, Instituto Nacional de Lenguas Indígenas/Gobierno Federal, México, 371 pp.

INEGI. (2010). Grupos de habla indígena del estado de Chiapas. Recuperado de http://cuentame.inegi.org.mx/monografias/informacion/chis/poblacion/diversidad.aspx?tema=me&e=07, consultado el 11 de junio de 2020.

López, A. (1986). Hongos comestibles y medicinales de México. México, D.F.: Editorial Posada.

Mariaca, R., Silva, L. del C., y Castaños, C. (2001). Procesos de recolección y comercialización de hongos comestibles silvestres en el Valle de Toluca, México. Ciencia Ergo Sum, 8 (1), 30-40. Recuperado de https://www.redalyc.org/articulo.oa?id=10402004

Martínez Miguélez, M. (2004). El método etnográfico de investigación. Dialógica, 1 (1), 13-44. Recuperado de https://www.oei.es/historico/n12130.htm

Organización de las Naciones Unidas. (21 de febrero de 2018). Cada dos semanas muere una lengua en el mundo y, con ella, un pedazo de nuestra historia. Noticias ONU. Recuperado de https://news.un.org/es/story/2018/02/1427511 , consultado el 11 de junio de 2020.

Pacioni, G. (1982). Guía de hongos. España: Editorial Grijalbo Mondadori, S.A.

Ruan, F. y García, W. (2013). “Uso de los hongos macroscópicos: estado actual y perspectivas”. En: Comisión Nacional para el Conocimiento y Uso de la Biodiversidad. La biodiversidad en Chiapas, Estudio de Estado (pp. 243-258). México, CONABIO/ Gobierno del Estado de Chiapas.

Sánchez, M., Sánchez, M. A., Vázquez, T. J. (2018). “Etnobiología de los tsotsiles de Chiapas”, en: Mariaca, M., C. Elizondo, y Ruan, F. (2018). Etnobiología y patrimonio biocultural de Chiapas, El Colegio de la Frontera Sur, San Cristóbal de Las Casas, Editorial Chiapaneros, San Cristóbal de Las Casas, Chiapas, México.

Sánchez, M. (2012). Propuesta Teórica en la Reconstrucción de las Cosmovisiones, Lenguas y conocimientos de los Pueblos Originarios ante la Globalización. En: Pilch, A., y B. Schröttner. (Eds). Transnational Spaces and Regional Localization. Social Networks, Border Regions and Local-Global Relations. Germany: Waxmann Verlag GmbH

Tablada, J. J. (1983). Hongos mexicanos comestibles. Micología económica. México, D.F.: Fondo de Cultura Económica.

Entrevistados

Ruan-Soto, Felipe, 2020, entrevista personal, vía telefónica por contingencia sanitaria debido al COVID19, 06 julio 2020.

Sántiz Martínez, Miguel, 2014, entrevista personal, observación y recorridos de campo en los bosques y campos, mes de abril 2014.

Sántiz Martínez, Nicolás, 2014, 2014, entrevista personal, observación y recorridos de campo en los bosques y campos, mes de abril 2014.

Creative Commons License

This work is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License.

Copyright (c) 2021 Revista de Geografía Agrícola